LIVERPOOL: Mens byen vest i England er helt nedstengt for tredje gang under koronapandemien, har Synne valgt å dra tilbake til musikkstudiene i Beatles-byen.

– De aller fleste har ikke reist tilbake til Liverpool ennå, og de britiske studentene blir anbefalt å bli på samme sted fram til situasjonen endrer seg. Jeg reiste tilbake i begynnelsen av januar fordi jeg har en leilighet her som jeg allerede har betalt for, og med tanke på skolearbeid, får jeg ikke gjort mer hjemme i Norge enn det jeg får gjort her, sier 22-åringen.

Livet som musikkstudent ved LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts), der hun tar en bachelor i musikk, har blitt svært annerledes for Synne. Koronapandemien har snudd studielivet på hodet.

Tredje lockdown

– Liverpool har lenge vært en av byene med mest smitte i England, så det har vært strenge regler siden i høst. Nå er vi inne i en tredje lockdown, og det et usikkert når det åpner opp igjen, sier Synne Flåtter Flo.

– Dette går så klart utover det sosiale, men også undervisninga. Vi har bare hatt undervisning på nett siden oktober. Det gjør det vanskeligere å studere musikk som i stor grad er basert på samarbeid med andre, når man kun kan møtes på nett, fortsetter hun.

Under lockdown får Synne og co. kun forlate hjemmet om det er «nødvendig».

– Jeg bor i en egen leilighet, så jeg møter ikke andre med mindre jeg går på butikken eller trener ute og går tur – da har man lov å være to. Jeg prøver å komme meg ut en gang om dagen, men det hender at jeg blir sittende med skolearbeid hele dagen, forteller hun.

22-åringen synes hun har klart å tilpasse seg den unormale situasjonen på en bra måte.

– Men noen dager er selvfølgelig bedre enn andre. Jeg er heldig som har så fine foreldre og venner som jeg kan snakke med og som passer på at jeg har det bra. Lærerne på LIPA er også veldig flinke til å bry seg om elevene og vi snakker mye og åpent om hvordan vi har det, sier hun.

Skolen sender jevnlig ut oppdateringer til studentene, om hvordan de forholder seg til situasjonen, endringer i undervisninga og hva de som elever bør gjøre.

– Aldri tema å slutte

– Å studere musikk under korona er litt spesielt siden underholdningsbransjen påvirkes såpass mye negativt. Å holde motivasjonen oppe er vanskelig til tider. Heldigvis finnes det positive sider ved å være i min posisjon også, forteller Synne, og fortsetter:

– Siden vi fortsatt studerer har vi tid til å forberede oss og lære nye alternative løsninger vi kan bruke i en musikkbransje som vil bære stort preg av pandemien framover. For meg har det aldri vært et tema å slutte eller å vurdere andre studier. Musikk er det jeg er god på, og man trenger musikk like mye under og etter pandemien som før, om ikke mer.

– Om ikke annet gjør tida jeg er alene at jeg kan fokusere mer på min musikk og mine egne planer. Jeg skriver mye for tida og jobber med dyktige musikere og produsenter. Da jeg startet på LIPA hadde jeg ikke peiling på hvordan man skrev en sang, så dette er nytt og veldig spennende for meg. Jeg gleder meg til å vise fram det jeg har jobbet med!

Det er gitt signaler om at lockdown varer til midten av februar.

– Vi får se hvordan det utvikler seg etter det.

– Har du hatt betenkeligheter med å reise tilbake til Liverpool midt under nedstenginga og til en by med mye smitte?

– Tenker du på om jeg var bekymret for å bli syk? Det har jeg ikke vært. Her er det strenge restriksjoner og jeg er forsiktig når jeg er ute. Det har vært viktig for meg å prioritere å jobbe målrettet med musikken – og det får jeg gjort best her.