NÆRØYSUND: I Nærøysund ble det mandag kveld gjennomført en trafikkontroll med fokus på feilaktig lysbruk.

Kontrollen viste at flere av sjåførene har en veg å gå med tanke på å velge rett lysbruk.

– Flere bilførere fikk utdelt forenklede forelegg for å benytte kurve-/tåkelys i kombinasjon med nær-/fjernlys, opplyser politiet i Namdalen på sin Facebook-side.

Forelegget er på 2.600 kroner.

– Noe av grunnen til at dette ikke er lov, er fordi kurve-/tåkelysene lyser opp området rett foran bilen – slik at blikket trekkes nedover i stedet for framover, der det burde være. Dessuten kan bruk av kurve-/tåkelys i kombinasjon med nær-/fjernlys føre til at andre trafikanter blendes, opplyser politiet, som har tatt bilder for å vise hva som er lov og ikke lov.

Bilde 1: Kun nærlys aktivert. Dette er lov.

Bilde 2: Nærlys aktivert i kombinasjon med kurve-/tåkelys. Ved normale siktforhold dag og natt er denne kombinasjonen ikke tillatt.

Bilde 3: parkeringslys aktivert i kombinasjon med kurve-/tåkelys. Tillatt ved dagslys og på opplyst veg etter mørkets frambrudd. Bruk utenom dette er ikke tillatt.

Oppfordring

– Vi vil samtidig oppfordre alle motorister om å se over kjøretøyene sine med hensyn til feil/mangler på lys. Dette er spesielt viktig nå når det begynner å bli mørkere. Også feil på nær-, fjern- og kjørelys kan medføre et forenklet forelegg på 2.600 kroner og/eller bruksforbud ved alvorlig lysfeil, som for eksempel manglende lys bak på kjøretøyet eller tilhengeren, forteller politiet.