RØRVIK: – Dette er veldig spennende, sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter til NA onsdag formiddag.

– Det dere kan se langs vegene er helt nytt artilleriskyts som Hæren har gått til anskaffelse av.

Neste generasjons artilleri

Det nye artillerisystemet består av 24 nye K9-artillerivogner med seks tilhørende K10 ammunisjonskjøretøyer. Begge disse typene har det vært mulig å se langs vegene i Namdalen denne uka.

– Dette er en fantastisk investering for Hæren, som gir en betydelig kapasitetsøkning og stridskraft, sier Moen.

Artilleriet er produsert i Sør-Korea, og fra å bli tatt i land på Kråkøya, går turen her ifra til Bjerkvik.

– Aktøren som står for fraktinga har valgt å segle inn til Rørvik, for så å frakte dem landevegen. Etter å ha vært innom verkstedet der skal de ende opp på Setermoen, hvor de blir klare til bruk av Artilleribataljonen.

Bytter ut dagens system

Oberstløytnanten legger til at dette er skyts som skal bytte ut dagens M109-system, og at oppgraderinga vil gi Hæren langt større mobiliet, fleksibilitet og slagkraft.

– Skytset har betydelig lenger rekkevidde enn det Hæren har i dag. Disse kan skyte fire mil, opp mot rundt to i dag, sier Moen, som legger til at det gamle skytset er fra 60- og 70-tallet.

– Så vi har behov for å bytte ut det gamle.

Her kan du lese mer om den neste generasjons artilleri:

K9 Thunder

  • Den norske hæren er i ferd med å fase inn et splitter nytt artillerisystem, kalt «Vidar» (Versatile Indirect Artillery System). Det erstatter dagens M109-system og vil gi Hæren langt større mobiliet, fleksibilitet og slagkraft.
  • Det nye artillerisystemet vil bestå av 24 nye K9 Thunder-vogner og seks tilhørende K10 ammunisjonskjøretøyer. De første vognene ankom Norge i desember 2019, og Vidar-systemet skal være operativt høsten 2020.
  • Artillerivognen er designet og tilpasset vernepliktige brukere, og alt skal være så enkelt som mulig. Den har fullautonomt skyts, noe som betyr at systemet selv regner ut ny kurs og skuddbane hvis vognen bytter posisjon. Dermed kan avdelingene forflytte seg raskere enn før.
  • K9 Thunder har en rekkevidde på over 12 kilometer mer enn forgjengeren.
  • Med over 1000 hestekrefter er motoren på det nye artilleriet over dobbelt så kraftig som på for­gjengeren.
  • Med sine 47 tonn er K9 Thunder en relativt tung vogn, men med sin kraftige motor kan vognen oppnå en topp­hastighet på 67 kilometer i timen.
  • I tillegg til K9 Thunder-vognene, har Norge kjøpt seks ammunisjonskjøretøy av typen K10. Der er kanonen byttet ut med en arm med transportbånd.
  • Kjøretøyene har samme pansring og framkommelighet og kan laste artillerivognen med tolv granater i minuttet uten at noen må forlate kjøretøyene.

Kilde: Forsvaret.no (https://forsvaret.no/aktuelt/her-er-k9-thunder)