SALSNES: Mang en namdaling tydde til vedfyring og andre løsninger for å spare på strømmen i novemberkulda, og en av dem er Jane Helene Fyrileiv Guldvik som er bosatt på Salsnes. I vinterhalvåret fyrer hun og mannen, Joar Guldvik, hovedsakelig med ved, pluss litt varme på kjøkkenet og i yttergangen.

Koselig med vedovn

Til nå har de klart seg med kun én vedovn, men Fyrileiv forteller at de lenge har ønsket seg en ny som kunne brukes både til oppvarming og til matlaging. Og da ekteparet gjorde om på kjøkkenet tidligere i år fikk de endelig plass til en slik vedovn – en Rosetta BII Petra.

Vedkomfyren har ringer i topplata, varmeskap under stekeovn, askeskuff og vedskuff i bunnen.

– Vi ville egentlig ikke ha varmepumpe og har bestandig ønsket oss en sånn ovn, både for å spare strøm og fordi vi syns det er koselig med vedovn.

Dyrt hele uka

Det var torsdag 25. november at strømprisen for alvor begynte å stige i Trøndelag. Fram til da hadde prisen på strøm i snitt ligget på 20 øre per kilowatt. Først hoppet den opp til 41 øre, men fredag steg den til over en krone.

Siden fredag har prisen igjen doblet seg, og mandag 29. november koster strømmen hele 2,20 kroner i Trøndelag. Tallene fra Nord Pool er den offisielle strømprisen, og i denne prisen er det ikke medregnet moms eller avgifter. Derfor vil prisen for forbrukerne bli enda høyere enn 2,20 kroner.

– Vi er overrasket over at prisen har steget ytterligere, og har ikke forventet en strømpris på over to kroner, sier Kristine Wormdal i NTE.

Som hun tidligere har uttalt til NA, skyldes den høye strømprisen kulde og lite vind.

– Vannkraftverkene kjøres for fullt, men vi er avhengig av mer vind for at strømprisene skal gå ned. Slik som det er nå, ser det ut til at mandagens strømpris kan gjelde hele uka, sier hun.

– Hva skal til for at strømprisene synker?

– At det blir mildere i været og at det blåser mer, sier Wormdal.

Mer fokus på sparing

Fyrileiv forteller at de er mer fokusert på strømsparing i vinterhalvåret enn ellers. De har regnet ut at de sparer omtrent 20 kroner om dagen ved å fyre i vedovnen, når strømprisene ligger på opp mot to kroner per kilowattime, noe Fyrileiv synes begynner å bli veldig dyrt.

Tror du flere tyr til vedfyring i disse dager?

– Ja, det tror jeg absolutt. Folk blir mer obs på dette når strømmen er så dyr og vi må spare, sier hun.

Får plass til ribba

Fyrileiv forteller at hun ofte steker brød i vedkomfyren, og at den kan brukes til all slags type matlaging. Om sommeren blir maten i huset tilberedt på induksjonsplate og i stekeovn, men når kulda begynner å trenge seg inn gjennom husveggene og det fyres i ovnen, forteller hun at det meste av matlaginga foregår på og i vedovnen.

– Nå lager vi mat på den vedovnen hver dag. Da står komfyren ubrukt og det blir en vane å ta tak i vannkjelen i stedet for å tappe varmt vann fra springen.

Også når julemiddagen skal serveres vil vedovnen stå for steking og koking, men om alt kan tilberedes på kun den er Fyrileiv usikker på.

Blir det plass til ribba inne i ovnen?

– Å ja, det spørs bare hvor stor den er, ler hun.