(Trønderdebatt)

Alle gledet vi oss over åpninga som skulle skje lørdag kl 16.00. Og jo da, jeg spretta champagnen jeg også, presis kl. 16:00, som et symbol på at vi nå skal i gang med en normal hverdag, om enn med økt beredskap.

Men min lille feiring ble småtteri etter hvert som bildene fra storbyene rulla inn i stua utover kvelden. Jeg misunner ingen den feiringa, men når så alle spørsmål på telefon og kommunenes sider begynner å komme om grensa, da forstår man at dette ikke er greit.

Mens tusenvis fester og feirer i gatene i storbyene så får ikke vi kjøre hjem fra besøket på Gäddede etter kl. 18:00, for grenseovergangen er fortsatt åpen kun 06:00 - 18:00, selv om det ikke skal testes, det ikke skal registreres og man ikke skal i karantene. Våre andre fem grenseoverganger er fortsatt juridisk stengt, så det er ikke mulig å ta den korte turen på 20 minutter fra Valsjøbyn og inn til Sørli for å besøke familien som man kun har hatt noen korte treff med på grensa nå i ett og et halvt år.

Så for oss her i grensetraktene er Norge er ikke åpnet. Her gjelder fortsatt tåpelige regler som ingen forstår noe av. Vi har vært lojale til alle nasjonale råd, retningslinjer og anbefalinger som har kommet gjennom denne pandemien og har ikke følt behovet for å lage lokale forskrifter.

Jeg tror jaggu det er på tide nå: En egen lokal forskrift som åpner våre grenseoverganger og som vil gjøre at folk her også føler at Norge har åpnet. Vi har teststasjon på plass og kan sette dette i verk med en gang!

Jeg føler meg rimelig trygg på at jeg får med kommunestyret på en slik forskrift!