SPILLUM: – Når barna skal gå til skolebussen om morgenen, og det første de møter omtrent utafor døra er en stor elg som står og stirrer er det vel ikke så ikke rart om jeg blir skeptisk, sier Maria Aune Sundet.

Høsten er her og med den bugnende epletrær. Frukten er fristende kost for elgen og i boligområdet Kammen/Svea på Spillum er høsten ensbetydende med storvilt i hagen.

Raserte frukttrær

Sundet forteller som eksempel at i flere år har ei elgku som ofte har hatt tvillingkalver spasert verdensvant rundt i området Kammen, Tiurvegen, Sommerfrydvegen og rundt Sagbruksmuseet.

– Som småbarnsforeldre oppleves dette som ganske fortvilende, sier hun.

Hun sier foreldre i området er redde for å sende ungene med buss, og at selv voksne er redde for å gå på tur. I nabolaget bor det mange barn på småtrinnet i skolen som må gå til bussen om morgenen. Og vegen de bruker er et av krysningspunktene for elgens morgenvandring.

– Har elgen opptrådt truende?

– Ikke direkte overfor meg, men jeg tør ikke stole på hvordan ei elgku med to små kalver kan finne på å reagere om noen skulle komme brått på dem, sier hun.

For noen få år tilbake måtte de be kommunen om hjelp til å jage tre elger fra hagen bakom huset.

– Da hadde de vært der i flere uker, og når elgene bokstavelig talt bosetter seg i hagene våre syns vi ikke det er greit lengre, sier Sundet.

– Har dere fått fred for innpåslitne elger siden?

– Stort sett, men det hender at elgen legger turen innom for å spise opp epletreet, og drite fra seg i hagen, sier hun lett oppgitt.

Kjennes utrygt

Sundet nevner flere eksempler på det som oppleves som utrygt, og viser bilder av nærgående elger i nabolaget.

– Det er langt fra uvanlig å møte på dem innafor gjerdet til Spillum barnehage, sier hun, og forteller at hun har snudd i bakken opp mot barnehagen på grunn av elg som sto og sperret vegen. Og om ansatte som har satt seg i bilen og ventet med å gå på jobb til dyra har forsvunnet.

– Sønnen min snakker om det ennå, sier hun.

Sundet understreker at hun har ikke noe imot elg generelt, selv om hun innrømmer at hun nok er litt redd dem.

– Jeg liker ikke å ha så store dyr så tett innpå, og sitter med en klump i halsen hver gang ungene skal gå til bussen om morgenen, sier hun.

Sundet sier hun håper noe kan gjøres for å forsøke å få elgen til å holde seg unna boligområdene.

– Det handler om at vi skal føle det trygt å la ungene leke ute, og ha en trygg skoleveg. Derfor lurer jeg på om det finnes noe som kan gjøres så vi kan unngå at elgen blir et enda større problem, sier hun.

– Har du snakket med kommunen?

– Ikke nå, men jeg har inntrykk av de kommer når noen ber om det, problemet er at elgen ikke har en åtte til fire-jobb, og derfor etterlyser jeg om det finnes passive tiltak som kan holde elgen unna, sier hun.

Avhengig av publikum

– Finnes det noen egen plan eller tiltaksliste med tanke på storvilt i boligfelt?

– Nei, vi er avhengig av at publikum melder fra om vilt oppleves som for nærgående. Og vi forsøker da å jage dyra i første omgang. Det har også hendt at vi har vært nødt nødt til å felle elg som ikke lar seg jage eller som opptrer aggressivt i nærheten av folk, sier rådgiver Gunnar Modell i Namsos kommune.

Det er i perioder mye elg på strekninga Spillum–Bangsund, dyr som ikke ser ut til å være redde for folk og trafikk.

– Er elg rundt husveggene noe som kan løses når elgjakta starter fredag?

– Jeg vil varsle lederen for jaktfeltet som grenser opp mot boligområdene på Spillum og anmode dem om å ha litt ekstra oppmerksomhet rettet mot dyr som kan virke som de rekker inn i boligområdene, sier Modell.

– Finnes det andre tiltak?

– Vi henstiller til innbyggerne om å melde fra om elgen blir en plage, så skal vi se på saken, sier han.

Melding om nærgående elg, viltpåkjørsel og skadde eller syke dyr kan meldes til kommunen på dagtid eller til vakttelefon 954 54 855.