Fortsatt ligger søpla strødd på Horven: Kjell fant pasientliste blant avfallet

FORTVILET: Kjell Steinar Skillingsås bor i Gravvik, og kjører daglig forbi stedet hvor forsøpling har pågått i mange år. Nå er han fortvilet og lei, og særlig reagerer han på det han fant i søpla tirsdag.

FORTVILET: Kjell Steinar Skillingsås bor i Gravvik, og kjører daglig forbi stedet hvor forsøpling har pågått i mange år. Nå er han fortvilet og lei, og særlig reagerer han på det han fant i søpla tirsdag. Foto:

Få dager etter MNA fjernet hyttecontaineren ved Horven bru nettopp på grunn av forsøpling – har det på nytt blitt dumpet masse avfall her. Denne gangen var det sensitiv informasjon blant avfallet.

DEL

HORVEN: Kjell Steinar Skillingsås bor i Gravvik, og har i flere år vært fortvilet over forsøplinga ved Horven bru, et sted han daglig kjører forbi.

Men tirsdag denne uka fikk han nok.

Da oppdaget han at noen på nytt hadde kastet fra seg avfall her, til tross for at Midtre Namdal avfallsselskap (MNA) hadde fjernet containeren bare noen dager før.

– Enn å stelle det i stand sånn etter containeren har blitt fjernet nettopp på grunn av forsøpling. Det er jo åpenbart noen som er helt på bærtur, sier Skillingsås, som tirsdag kveld lette gjennom noe av søppelet for å prøve å finne ut hvem som hadde dumpet det der.

Fant pasientliste i avfallet

Det han fant var mye tom emballasje, men også tomme medisinpakker og ei pasientliste med mange navn og sensitiv informasjon.

– Jeg ble så irritert med det samme, at jeg tenkte ikke helt klart og la ut bilder av det på Facebook, sier han, og understreker at han fjernet bildet av lista da han fikk reaksjoner på at han hadde lagt den ut.

Innlegget førte til at flere engasjerte seg i saken, og at noen av dem tok kontakt med politiet.

FANT SENSITIV INFORMASJON: Kjell Steinar Skillingsås fant sensitiv informasjon blant avfallet ved Horven bru.

FANT SENSITIV INFORMASJON: Kjell Steinar Skillingsås fant sensitiv informasjon blant avfallet ved Horven bru. Foto:

– Dette er langt ifra bra, og det er uforsvarlig å slenge fra seg noe sånt. Det er ingen som har noe med det som sto på lista, sier Skillingsås, som synes det er vanskelig å gjette på hvem som har gjort det.

– Man begynner jo å lure på hvem det er som sitter på papirer som dette.

Til NA bekrefter politiet å ha fått en henvendelse om forsøplinga tirsdag kveld.

– Og vi tok kontakt med Nærøysund kommune. Vi forventer å høre fra kommunen om det skal gjøres noe mer i saken, sier Frithjof Pedersen, avsnittsleder i politiet i Ytre Namdal.

I dialog med politiet

Til NA sier teknisk sjef i Nærøysund kommune at de i samarbeid med MNA har gode ordninger for å bli kvitt avfall, og at det derfor ikke skal være nødvendig å kaste fra seg søppel på denne måten.

– Dette synes vi svært lite om. Det er trist å se at det blir kastet avfall på denne måten, sier Håvard Hernes, som minner om at det ved å ta kontakt eller gå inn på heimesida til MNA er mulig å få råd for hvordan du kan bli kvitt avfall på lovlig vis.

– Hva tenker dere om at det har blitt kastet sensitiv informasjon?

– Vi kommer til å følge opp dette, men jeg har ikke fått endelig tilbakemelding på hva som finnes der. Finner vi sensitiv informasjon, er det meget alvorlig, sier Hernes.

– Vurderer kommunen å anmelde forholdet?

– Dette avhenger av hva vi finner, men vi er i dialog med politiet.

Marit Pedersen, kommunalsjef for helse og velferd, kjenner ikke til detaljene i saken når NA ringer, men sier dette i en kommentar:

– Om våre ansatte forsøpler og ikke tar vare på sensitiv informasjon, er det særdeles uheldig.

Etter å ha sett bilde av pasientlista har kommunalsjefen sjekket fagsystemene, og funnet ut at de ikke har pasienter som sammenfaller med navn og karakteristikker.

– Så denne lista tilhører ikke våre tjenester, sier hun.

MNA ryddet opp

Tilbake på stedet onsdag, er Skillingsås imponert over at søpla allerede har blitt ryddet opp, selv om han ikke har tro på at det kommer til å bli slutt på forsøplinga.

Bård Sandnes i MNA forteller til NA at de fikk en henvendelse om avfallet tirsdag kveld, og at de valgte å rydde opp til tross for at avfallsselskapet har fjernet punktet for godt.

– Vi er ikke fornøyd med at det forsøples, det var vi ikke da containerne sto der, og det er vi slettes ikke nå som containerne ikke er der lenger, sier Sandnes, som er glad for å høre at privatpersoner engasjerer seg i saken.

– Nå er det vi som har ryddet opp, men det blir ikke gjort flere ganger. Skjer dette igjen kommer vi til å kontakte politiet.

Han påpeker at MNA har gått bredt ut og informert om at containeren er flyttet, samt at alle hytteabonnenter i området har fått egen SMS.

– Når det fem dager senere er forsøpling på nytt, så tror jeg ikke det er hytteeierne som har vært der, sier Sandnes, som ble overrasket da han hørte om forsøplinga.

– Når containerne er borte, er dette per definisjon ikke et sted hvor man kan legge fra seg avfall. Nå er dette kun en avkjøringplass.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken