GJERDINGA: Tone Sofie Aglen hadde sine første leveår på Gjerdinga, men etterhvert flytta hun og lillesøstera sammen med mora til Østlandet. Som 15-åring gikk turen tilbake, og fram til studietida i Trondheim ble Tone på Gjerdinga. Her leste hun bøker, hørte på musikk og gikk på videregående på Rørvik.

Det var nok flere av Tone Sofies gamle lærere som rynket på nesa da den skoleflinke jenta begynte å jobbe på fiskefabrikken på Abelvær etter endt skolegang. Det som i utgangspunktet skulle være en sommerjobb, ble til et helt år, og det var også her Tone møtte faren til barnet sitt.

Å bli gravid var kanskje ikke en del av planen det heller, men det skulle vise at spådommer om en ødelagt framtid, ble til slett spill.

– Det var mange som rynket litt på nesa over at jeg ble på fiskefabrikken og at jeg ble gravid så tidlig. De hadde nok trodd jeg skulle begynne å studere med en gang, forteller Aglen, som smiler der hun sitter i kjøkkenkroken på øya som ligger 8,3 nautiske mil nord for Rørvik.

– Men livet tok en litt annen vending på det tidspunktet.

Tone Sofie Aglen (43)

  • Tone Sofie Aglen er født 21. august 1977 i Oslo, men vokste opp på Gjerdinga i Nærøysund. Hun har en mastergrad i statsvitenskap fra NTNU, samt utdannelse i ledelse og nordisk språk og litteratur.
  • Etter mange år som politisk aktiv i kommunestyre, fylkeskommunen og vararepresentant på Stortinget – avsluttet hun sin politiske karriere og ble rådmann i Moskenes kommune i 2011 og kommunikasjonsjef i Siva i Trondheim 2011–2014.
  • I 2014 ble hun politisk kommentator i Adresseavisen og politisk redaktør for samme avis i 2016.
  • I 2019 begynte hun som politisk kommentator i VG.

Studier og småbarnsliv

Sammen med jenta som da var blitt to år flyttet hun til Trondheim for å ta fatt på studiene i nordisk og statsvitenskap, ei tid hun beskriver som fin.

– På studentbyen var det likt for alle og mange var i samme situasjon. Ungene hadde det fint, vi gikk inn og ut til hverandre og lagde ofte middag sammen. Det var naturligvis travelt, men som student har man likevel fleksibilitet når det kommer til tida si. Jeg kunne hente i barnehagen tidligere og bestemme selv, så det var fint.

Aglen legger til at hun ble flink til å jobbe strukturert. Selv om hun var fleksibel, ble mange av kveldene brukt på studiene.

– Jeg tror ikke jeg hadde orket det i dag, smiler hun.

Politiker på heltid

Politikken hadde fulgt Tone helt fra ungdomstida. Tidlig ble hun med i Sosialistisk ungdom – noe som var et naturlig valg, en retning hun hadde fått inn med morsmelka. Etter endt studier kom spørsmålet om å være førstekandidat for Sp i Trondheim ganske kjapt, og der ble hun sittende i en periode.

Etterhvert meldte trangen om å gjøre noe annet seg, og etter til sammen 12 år som folkevalgt gikk Aglen ut av politikken.

– Jeg passet ikke nødvendigvis inn i partipolitikken. Lysten til å skrive og analysere politikk ble større enn å jobbe fra innsida.

Turen gikk så til Lofoten, men etter ett år som rådmann vendte hun snuten tilbake til Trondheim og ble kommunikasjonssjef i SIVA – selskapet for industrivekst. Her hadde hun sitt daglige virke da hun plutselig en dag så at Adresseavisen lyste ut en stilling som politisk kommentator.

– Det var et dristig valg å si opp fast direktørjobb til fordel for et årsvikariat i Adresseavisen, men jeg hadde alltid hatt en drøm om å bli journalist, og spesielt om å kommentere politikk, sier hun.

Aglen mener at bakgrunnen hun har fra politikken har vært en styrke, men det var alltids noen som tilegnet henne egne agendaer i jobben.

– Den ene dagen er du kommunist og den andre så Frp-er som det går an å bli, men jeg mener at min politiske bakgrunn har vært en styrke. Du lærer mye om systemet ved å sitte som folkevalgt over lengre tid.

Fra vikariat til redaktør

Årsvikariatet ble stadig forlenget, og da Adresseavisen fikk ny redaktør ble Aglen tilbudt jobben som politisk redaktør.

– Det var nok en del som mente det var et dristig valg av Adresseavisen å gi meg den jobben, siden jeg ikke hadde journalistisk bakgrunn og hadde jobbet i såpass kort tid som kommentator, forteller hun.

Aglen følte seg på ingen måte ferdig med verken Adressa eller Trondheim, men etter fem år i jobben som politisk redaktør åpnet det seg på nytt en mulighet som kommentator i Norges største avis, VG.

– Det er sjelden at de store avisene lyser ut en slik type stilling. Selv om jeg ikke hadde lyst til å reise fra Trondheim eller Adresseavisen, ble dette en mulighet til å jobbe enda nærmere norsk politikk og tettere på kilder på Stortinget. Jeg kunne ikke la den sjansen gå fra meg.

Fra Tøyen til Gjerdinga

Tone Sofie har alltid hatt en lengsel til Gjerdinga, både på grunn av røttene sine, men også nærheten til naturen. Da koronaen kom og det ble lockdown, satt hun i leiligheten sin på Tøyen.

Savnet etter Gjerdinga og familien var stor.

– Vi er alltid her i påska. Det er liksom starten av sommerhalvåret, men i år var det hytteforbud og alt det der. Da satt jeg nede i leiligheten min på Tøyen i Oslo. Det var ikke noe artig ikke å møte familien, som jeg hadde gledet meg sånn til.

Til daglig har hun arbeidsplassen sin på Stortinget, men på kontoret har hun ikke vært på sju måneder. Når hytteforbudet åpnet, og ting begynte å normalisere seg, reiste hun raskt oppover for å jobbe fra hjemmekontoret på hytta.

Savner Trøndelag

Jobben i VG tar henne rundt omkring i distrikts-Norge, og Tone Sofie bruker mye av erfaringa si fra bygda når hun skriver. Hun synes det er givende og gøy å bli kjent med hele landet.

– Det må gjøres på en måte som gjør det interessant, ikke bare for dem som bor de ulike plassene, sier Aglen, som akkurat har skrevet et innlegg om Hurtigruten – som hun selv har vokst opp med at passerer Gjerdinga hver dag.

Selv om Aglen når ut til veldig mange når hun skriver i VG, savner hun kontakten hun hadde med leserne i Adresseavisen.

– I Trondheim kom lesere bort og kommenterte det vi skrev. De visste hvem du var og du fikk et ansikt på leserne, mens i VG blir du en i mengden. Kontakten med leserne er uvurderlig, og et savn, sier hun.

Hva framtida bringer, vet hun ikke – og selv om det mest sannsynlig aldri blir aktuelt å flytte permanent tilbake til Gjerdinga, vil det for alltid være hit hun reiser når hun for alvor skal heim.