NAMSOS: – Jeg synes det er helt topp å få være med å fronte dette viktige arbeidet. For meg er idrett og alkohol to ting som ikke hører sammen. Enkelt og greit, konstaterer friidrettsutøveren.

Drikkepress også innen idretten

Han er blant flere kjente norske idrettsnavn som gjennom det neste året er valgt ut til å fronte prosjektet «Idrett uten alkohol». Ved siden av egen satsing, innebærer ambassadørrollen å drive forebyggende og holdningsskapene arbeid rettet mot idretten som trygg, inkluderende og alkoholfri sone.

– Dette er et tema som engasjerer meg, så for meg er det midt i blinken å kunne bidra. Selv drikker jeg aldri, det er et valg jeg tok for lenge siden. Gjennom dette arbeidet håper jeg å kunne bidra til større aksept rundt det å være avholds innen idretten.

– For meg har det aldri vært noe problem, påpeker Øvereng.

Hvilke erfaringer har du selv gjort deg rundt denne tematikken i årene som satsende utøver?

– At det forekommer ulike grader av drikkepress også i idrettssammenheng. Jeg har sett mange som inntar alkohol under stevner, blant annet i forbindelse med juniormesterskap. Da spesielt i forbindelse med avslutningsfester. Det er en del som ikke ser denne problematikken, men for meg er det helt fjernt.

Droppet egen russetid

Øvereng, som ble norsk mester på 400 meter i 2020, tok tidlig et standpunkt rundt hvilke prioriteringer som måtte til for å nå drømmen om å hevde seg blant norgeseliten på sikt. Det medførte blant annet at han droppet russetida som avgangselev ved Olav Duun vgs. tilbake i 2018.

– Å holde seg unna festing og alkohol har gått helt fint for min del. Det har vært utelukkende positivt – og dette fronter jeg gjerne med det formål at yngre utøvere skal få en større bevissthet rundt det at idrett og alkohol ikke hører sammen, sier OIL-utøveren.

Øvereng uttrykker samtidig bekymring rundt signaleffekten det gir nettopp barn og unge når det i tv-sammenheng ofte er alkohol inne i bildet når store idrettsprestasjoner skal feires. Han trekker spesielt fram NRK-suksessen Mesternes mester.

– Her dynkes vinneren i sjampanje, i tillegg til at vi i samtlige program ser deltakerne sitte rundt middagsbordet med hvert sitt vinglass. Dette er uheldig. Det gir en negativ signaleffekt når de store forbildene fronter alkoholbruk og det må man i større grad være bevisst på, mener 21-åringen.

Holder koken

I en sesong der koronasituasjonen i stor grad skaper usikkerhet rundt gjennomføringa av planlagte friidrettsstevner – ser Trondheims-bosatte Øvereng fram til å jobbe for alkoholfri idrett ved siden av egen satsing.

– Ambassadørrollen handler i stor grad om å profilere «Idrett uten alkohol» gjennom å fronte egen treningshverdag i sosiale medier. Det bidrar jeg gladelig med, sier Øvereng.

Hans store sportslige mål for sesongen er U23-EM i Bergen i juli.

– Jeg holder koken på trening, men det er en rar situasjon å være i med tanke på at man ikke får testet formen. Jeg håper selvsagt på en mer normal hverdag snart – der stevnedeltakelser inngår, fastslår overhallingen.