Gå til sidens hovedinnhold

Godt jobba, Nærøysund

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Innbyggerne i Nærøysund og resten av Namdalen kan ikke helt senke skuldrene ennå, men alt tyder på at de har klart å unngå et omfattende smitteutbrudd og ukontrollert spredning av det nye mutantviruset. Det er godt jobba, og resultatet av en veldig god innsats både fra kommunen, kriseledelsen og innbyggerne selv.

Rask innsats fra smittesporerne gjorde at kommunen fikk oversikt over smittevegen tidlig. Smitten kom i dette tilfellet fra Østlandet. Det er ikke noe vi kan fullt ut kan isolere oss fra. Vi må regne med at slik smitte kan oppstå, selv med de strenge tiltakene som gjelder. Slik det nye smitteutbruddet i Namsos viser, er det en god porsjon flaks at vi hittil har vært forskånet for et alvorlig mutant-utbrudd.

Les også

Smittesporing på høygir i Nærøysund: – Håper å ta helg snart

Derfor er det så viktig at kommunene og helsetjenestene står parate når et utbrudd kommer, slik det nesten uunngåelig vil gjøre. Det er også viktig at de som har vært utsatt for mulig smitte har tillit til kriseledelsen og de som skal spore smitten, slik at de ikke unngår å oppgi nærkontakter, selv i de tilfellene en kan ha brutt gjeldende råd og regler.

Det var et riktig grep av ordfører Amund Hellesø i Nærøysund å involvere hele formannskapet i kriseledelsen da det dukket opp et nytt smittetilfelle med ukjent smitteveg. Det er viktig for tilliten også til myndighetene og kriseledelsen at de står samlet om tiltakene som innføres, etter å ha tatt en grundig vurdering basert på faglige råd. Det har ført til at befolkninga i Nærøysund også slutter opp om de rådene og tiltakene som gjelder.

Fordi vi har hatt så lite smittetrykk har nok mange tatt for lett på rådene om avstand, mindre sosial omgang og det å begrense unødvendige reiser. I Namdalen har stort sett livet gått som normalt, med de fleste på jobb, kontor og skole. Da skal det svært lite til før et ukjent utbrudd kan spre seg raskt.

Utbruddene i Nærøysund og Namsos er en påminnelse til oss alle om at pandemien er inne i en kritisk fase. Samtidig ser vi at kommunene er godt rustet og godt forberedt, og at smitten kan la seg kontrollere ved testing, isolering, sporing og karantene. Selv om vaksinetempoet er satt tilbake med problemene rundt AstraZeneca-vaksinen, er det nye vaksiner på veg som gjør at det er håp i sikte. Vi må bare fortsatt holde ut og holde avstand en stund til.

Kommentarer til denne saken