Da Walt Disney skapte sitt fantasiunivers Andeby med alle sine figurer, inkludert antihelten Donald Duck, kunne han ikke vite at han beskrev framtidens Norge i miniatyr. Vi nordmenn bor i Andeby og er tegneseriefigurer i vårt eget mikrounivers.

Staten, representert ved Skrue McDuck, eller onkel Skrue på folkemunne, samler penger og har blitt styrtrik. Fantasillionene som er samlet opp blir lagret i den enorme pengebingen som bare trilliardæren selv har nøkkelen til. Universets rikeste er både gjerrig, arrogant og selvopptatt, og vil ikke dele formuen med noen, inkludert nevøen Donald. Skrue elsker å svømme rundt i sin egen binge og velte seg i sedler og gullmynter, og han skyr ingen midler for å samle inn mer penger.

Ved én anledning tok onkel Skrue patent på luft som alle innbyggerne måtte betale avgift av. Da vet vi hva som kommer også her i Andeby-Norge. Luften vi puster i snart er det eneste vi får helt gratis. Dét – og bekymringer. Eller kanskje luft og bekymringer ikke lenger er helt gratis, men avgiftsbelagt og snikinnført under ymse avgiftsposter?

Donald Duck er en av Andebys mange uvanlig-vanlige innbyggere og representerer vel mange av oss. Han er både lat og uheldig, men også en drømmer og romantiker. Donald er en snill and som etter beste evne prøver å ta vare på de han bryr seg om, som Bestemor Duck og nevøene Ole, Dole og Doffen.

Vi må heller ikke glemme noen av de andre av byens innbyggere som Petter Smart, den forfengelige Dolly og hennes nieser Hetti, Netti og Letti. For ikke å glemme Guffen, Klodrik, B-gjengen og onkel Skrues nemesis Magica fra Tryll.

I Andeby er ikke alle like uheldige som Donald. Fetter Anton er kjent for sin eventyrlige flaks, og latskap. Han trenger ikke arbeide og kan trygt overlate alt til flaksen. Akkurat som i vårt Andeby-Norge, der vi har en del «Fetter Antoner» innen næringer som laks, matvarer og eiendom. Mini-Skruer som ofte soler seg i glansen av seg selv. For griseflaks må en ha dersom man ikke heter Skrue McDuck.

Den oftest gjenvalgte ordføreren i Andeby er Ordfører Svinelabb. Han er en typisk politiker med hjertet på rett plass, men han bryr seg mer om sitt eget og Andebys image enn om innbyggernes ve og vel. Han har et noe anstrengt forhold til Onkel Skrue, som han mener både er en velsignelse og forbannelse for Andeby. Det har han antakelig rett i, men personlig håper jeg Ole, Dole eller Doffen stiller til valg som ordfører ved neste korsvei. De har framtida foran seg og nøkkelen til å åpne både onkel Skrues hjerte og pengebinge. Til beste for alle innbyggere.

Godt nytt år!