Ta deg noen minutter, og tenk godt etter. I løpet av det foregående året; Hva har betydd aller mest for deg? Hva har vært din aller mest betydningsfulle og meningsfulle aktivitet? Hva har holdt deg gående og gitt deg motivasjon selv på de dystreste dagene? Og kastet ekstra glans over de tilsvarende solfylte stundene? Hva har vært «din greie»?

For alle, liten som stor, gammel som ung, fattig som rik, er vi nødt til å ha noe. Det lille ekstra. Noe som bare er vårt, og som gjør hverdagen vår rikere. Som holder hjulet i gang. Som hjelper oss gjennom årets opp- og nedturer. Fører oss lettere over de vanskelige overgangene. Tar oss gjennom vinter, vår, høst og inn i en ny vinter. Dette er et slag for de meningsfulle aktivitetene.

Å skulle definere en meningsfull aktivitet oppleves som unødvendig. Det sier seg selv. På lik linje med at sola allerede har snudd, og at desember straks skal bli januar. For hva den enkelte opplever som betydningsfullt og meningsfullt, vet og forstår bare en selv. Hvorvidt det dreier seg om å lese bøker, reise, tilbringe tid utendørs, vedlikeholde hus og hage, eksperimentere med matoppskrifter, spille et instrument, bedrive håndarbeid, delta i frivillige organisasjoner, utøve en spesiell idrett, passe barnebarn, engasjere seg i hagearbeid eller være ivrig fotballsupporter – essensen er den samme. Det å kunne utføre og gjennomføre det vi trenger og ønsker å gjøre, gir oss både glede, selvstendighet og følelse av mestring.

En studie gjennomført av flere ergoterapeuter fant fem hovedområder som kilder til et meningsfullt liv; sosial kontakt, engasjement i aktivitet, verdifulle minner, opplevd god helse og positive følelser. Et viktig moment var at de ulike punktene påvirker hverandre. For eksempel at aktivitet skaper positive følelser og opplevd god helse. Engasjement i aktiviteter vil ofte føre til sosial kontakt, som igjen kan føre til både positive følelser, verdifulle minner og opplevd god helse. Og slik kan holde på i det uendelig, en kan bare tenke med seg selv.

En persons meningsfulle aktivitet (eller aktiviteter) kan gjerne betraktes som en hobby. Det som kanskje skiller de to, er at en hobby ofte defineres som en personlig interesse som foregår på fritida. Og dette er interessant. For selv om de aller fleste yrkesaktive menneskene, tilbringer mesteparten av sine dager på jobb – er det essensielt at en har noe meningsfullt å bedrive ellers. For det er tross alt ganske mye av livet som ikke dreier seg om jobb, heldigvis! Og jobben skal en heller ikke stå i livet ut. Den dagen pensjonisttilværelsen banker på døra, er det viktigere enn noen gang å ha noe betydningsfullt å fylle dagene med. Noe som gir deg en følelse av identitet og verdighet til tross for at rollene endres. For det er kanskje spesielt i livets mange overganger og endringsfaser at de meningsfulle aktivitetene kommer til sin fulle rett.

Personlig er jeg ikke tvil om at hva som har vært årets desidert viktigste aktivitet, og jeg blir glad av å tenke på det. For etter flere års opphold, har jeg endelig funnet tilbake til min store lidenskap – nemlig løping. Etter 1 år med løpeturer både gjennom Trondheimsmarkene, langs knallhard asfalt, på kjente og kjære grusveier på Hasvåg og på storslåtte svenske stier, er konklusjonen klar. Løpingen må tydeligvis være en del av hverdagen min nå. Hvorfor? Rett og slett for å ha det bra. I tillegg til å gi et helt lass av glede og optimisme, fører den også med seg større overskudd, bedre nattesøvn og selvtillit. For å nevne noe. Går det flere dager uten, merkes det med en eneste gang. Og som med de aller fleste aktiviteter, er det ikke bare selve aktiviteten det dreier seg om. Det er også alt rundt. Treningsklokka, Strava, energi-gel, løpesko og musikk. Sistnevnte helt nødvendig. Det handler om å utforske nye løyper, nye underlag og fart. For en naturglad sjel, er kombinasjonen løpetur og natur en soleklar favoritt. Og de fysiske og mentale helsegevinstene står i kø.

Jeg vet i alle fall hvilken aktivitet jeg skal sørge for å gi atskillig plass i hverdagen i 2022. For den som kanskje enda er på utkikk etter sin «greie», som har vært på leting etter et slags livskall eller en hobby, men ikke helt har funnet den; ikke gi opp! Plutselig kommer det til deg før du vet ordet av. Vi mennesker er greie å ha med å gjøre på det viset. Vi er i stand til å finne glede og mening i selv den rareste aktivitet. Det er kun fantasien som setter en stopper, og litt sunn fornuft kanskje. Men sett bort fra det, er det bare å kjøre på.

En ydmyk oppfordring fra en enkel jente fra bygda for det påfølgende året må være nettopp dette; Finn din greie. Dyrk den og stell med den som den skulle vært det kjæreste du eier og har. For engasjement i meningsfulle aktiviteter vil garantert være med på å gi deg et aldeles nydelig, godt nytt år!