Klokka fem i kveld skulle Namsos Sangforening ha stått i Namsos kirke og gitt sin 107. nyttårskonsert. I kveld er det stille i kirka. Konsert nr. 107 må bare vente. Den tradisjonelle mannskorsangen som skulle ha gitt en harmonisk sang-overgang fra 2021 til 2022, måtte vike for virus og smittefare. Enda en gang. Det føles ikke særlig bra for oss ihuga og glade mannskorsangere.

Konserten skulle ha åpna med Kurt Nilsen sin vakre sang «Himmel på Jord», og så fortsatt med «Berg og Båre» av Kari Bremnes, en sang som ikke bare er melodiøs vakker, men som og har et innhold og et budskap som gjelder oss alle. Sangen tar for seg livet vi har, i et bilde vi forstår – «på den skjøre, samle stripa, mella flo og fjære» – i naturens endeløse faste og gode rytme. Hovedbudskapet i sangen er oppsummert i linjene «men det går å leve her, vi kan ha i minne, og uendelige slag vil ingen kunne vinne». Dersom alle verdens stridende parter hadde fulgt Kari Bremnes sitt budskap, hadde verden vært bra mye bedre enn den er i dag. Derfor ville vi ha sunget akkurat denne sangen med ekstra innlevelse.

Mannskoret skulle og ha sunget et for oss «nytt» arrangement av «Abide with me», den kjente og kjære salmen. Vi har øvd på den i snart to år, fordi den er utfordrende, og endelig begynte den å klinge riktig bra, ifølge vår dirigent Anlaug. Og rett på ventelista bar det med den og. Etter to år med utallige repetisjoner…

Som våre gjester skulle Spillum Damekor ha bidratt med vakre sanger, to av dem sammen med mannskoret. Spillum Damekor hadde vi virkelig gleda oss til både å høre og samsynge med. På samme måte som oss i Sangforeninga, har Spillum Damekor øvd intenst til konserten. Det skulle ha blitt såå bra…

I rekka av til nå 106 nyttårskonserter, har vi før pandemien bare avlyst to ganger. Eller rettere sagt, konserten ble avlyst av de tyske krigsherrene i 1943 og 1944. I 2020 og 2021 er fiendebildet annerledes. Overmakten i dag er usynlig, men på sin måte farlig effektiv den og. Angripere er dårlig nytt for oss som liker å være sammen og synge i kor.

Vi skulle ha avslutta årets nyttårskonsert sammen med Spillum Damekor, først med et rungende ønske fra oss til dere om et riktig godt nyttår. Så skulle vi ha avslutta musikalsk med Abbas «Happy New Year», og tatt alt dette med oss ut i den fine nyttårskvelden. Med ei god følelse for året som kommer og en takk for året som gikk. Selv om konserten havna på ventelista, er ønsket om godt nyttår fra oss i Sangforeninga like sterkt.

Og…når krigen er over, kommer vi alltid tilbake!