NAMSSKOGAN: Førsteamanuensis Erlend Bullvåg ved Handelshøgskolen i Bodø og mener det er på høy tid at «Porten til Nord-Norge» jevnes med jorda.

Både fysisk og symbolsk.

– Vi ønsker at vår landsdel skal være som de andre, og da bidrar ikke «Porten til Nord-Norge» med positivt fortegn, sier han til Avisa Nordland.

– Symbol på noe annerledes

– Når man markerer inngangen til en landsdel med en port, er det et symbol på at noe er annerledes på den andre siden. Man tenker at man kommer til et sted som har andre egenskaper, legger han til.

Porten til Nord-Norge – Nordlandsporten – ble satt opp på 90-tallet. Den er vegfarendes aller første møte med landsdelen, og er et populært landemerke ved fylkesgrensa mellom Nordland og Trøndelag. Porten ble flyttet til Majavatn i 2007.

Bullvåg mener at porten er distanserende:

– Vi er vel den eneste landsdelen, som jeg vet om, som har en port som implisitt sier «velkommen til et annet sted», sier han til Avisa Nordland.

Han ønsker å fornye debatten og sette en annen kurs, og sier at tida er moden til å ta porten vekk.

– Veldig uenig

– Jeg vet ikke hva slags ord jeg skal bruke, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan, som er den trønderske kommunen som grenser til Nordlandsporten.

Han har lest innspillet fra førsteamanuensis – og har stikk motsatt oppfatning.

– Jeg er veldig uenig, jeg mener det er en skivebom og synes han motsier seg selv, sier Brekkvassmo.

– Norge er et fantastisk land. Hver kommune og region har sine unike egenskaper. Nord-Norge er ansett som en eksklusiv landsdel med helt spesielle egenskaper, fortsetter han og viser til at han har venner som setter stor pris på det kjente landemerket – både fysisk og symbolsk.

– Jeg har kompiser som tuter når de passer Nordlandsporten og sender meg snapper og skriver på sosiale medier når de passerer porten og er i Nord-Norge, sier han og mener det viser at de er glade i den nordlige landsdelen.

– Det setter Nord-Norge i en særstilling, mener Brekkvassmo, og legger til:

– Stopp-effekt

– Han beskriver det som porten til ødemarka. Tusen takk for komplimentet. Men det viser holdninga hans. Norge må ikke være lik over alt. Jeg er enig i at den ikke ser fin ut. Men det har en stopp-effekt og er ei opplevelse. Jeg ser ikke noe poeng i å fjerne den, mener Brekkvassmo.

Ordføreren mener også det handler om næringsutvikling for kommunen. For vegfarende nordfra er det porten til Trøndelag, der turistmagneten Namsskogan familiepark er nærmeste attraksjon for E6-bilistene.

– Vi har en bedrift som har aktivitet der om sommeren, har 100.000 besøkende og omsetter for rundt 40 millioner kroner i året, selger suvenirer fra Nord-Norge og Trøndelag, sier han og sikter til Familieparken i Namsskogan.

Utspillet til førsteamanuensis Bullvåg har skapt debatt.

– Jeg er ikke i harnisk, men mener det er skivebom, sier Stian Brekkvassmo.