Julebelysning har blitt en stadig viktigere del av manges julefeiring, og julelysene kommer i alle former. Fra tradisjonelle julelenker til blinkende installasjoner av ulik art.

Nettopp det siste har blitt et irritasjonsmoment for mange. Har naboen masse blinkende utendørs belysning, kan det bli litt for mye av det gode for noen hver.

Line C. B. Bjerkek er advokat i Norske boligbyggelag, og sier at det finnes regler for hva man kan påføre av ulempe for naboer.

– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier hun.

Dersom julebelysninga er til urimelig sjenanse, er det lov til å klage. Bjerkek anbefaler først å ta en prat med den aktuelle naboen dersom du plages av lys eller støy.

– Prøv først med ei vennlig oppfordring om å slokke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Om det ikke fører fram, er det styret man må kontakte og klage til. Styret må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen. Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. Ei løsning kan være at styret pålegger beboer å slokke lyset til et fast tidspunkt på kvelden. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.

I borettslag finnes det altså rimelige løsninger ved uenighet om belysning. Men bor du i en privat enebolig, er det vanskeligere å få medhold i klager på naboens julebelysning. Nabolovens paragraf 2 slår riktignok fast at ingen må gjøre noe som er til urimelig skade for naboen.

– Det er nærheten til naboen som teller her. Det skal mye til for at denne paragrafen skal gjelde for julelys når du har en viss avstand til naboen. Med god plass mellom husene, så skal det mye til for at dette skal oppleves som en urimelig plage for naboen, sier Bjerkek.

Dermed kan det godt hende at rådet om å ta en prat med naboen er den beste løsninga – i begge tilfeller.