Gå til sidens hovedinnhold

Har du rom for et barn som trenger å bli sett?

Du har kanskje sett reklamefilmen om det barnet som har en usynlig venn. Som insisterer på at faren skal servere den usynlige vennen mat.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Faren som ser at barnet leker med den usynlige vennen ute på kvelden. Og at den usynlige vennen er så uheldig å knuse utelyset over ytterdøra. Og det er da faren ser den usynlige vennen: han kler på han en varm genser og tar han med inn. Jeg ble rørt første gangen jeg så den, for dette er en av våre viktigste oppgave: å se de barna som ikke blir sett.

I forrige kommunestyremøte for Nærøysund fikk vi presentert den halvårlige rapporten fra barnevernstjenesten for Ytre Namdal. Ifølge rapporten var det per 31.12.2020 totalt 83 barn i hjelpetiltak. Dette viser at det er mange barn og familier som har det vanskelig og at det er behov for å sette inn hjelp tilpasset behovene til det den enkelte.

Det å være foreldre kan være krevende og det er bra at vi har flere instanser som kan hjelpe foreldre til å klare å stå i denne rollen. Men noen ganger lykkes man ikke å hjelpe familiene slik at de kan klare å gi den omsorgen barnet trenger og det blir da nødvendig å plassere barnet i fosterhjem, institusjon eller omsorgssenter.

Hele 27 barn fra Nærøysund var under såkalt plasseringstiltak per 31.12.20 og ifølge rapporten er det få beredskapshjem og fosterhjem i Trøndelag som igjen fører til at mange av disse barna må flytte langt unna hjemkommunen sin.

Og det er her min oppfordring kommer til deg kjære nærøysundværing og ytternamdaling: Kan du være den som kan gi et barn en oppvekst i sitt nærmiljø når det ikke kan vokse opp hos sine biologiske foreldre? Vil du være med å bidra til at barn kan få vokse opp blant venner, skolen, familien og nettverket sitt?

Reklamefilmen er laget for Bufetat for å rekruttere familier til å bli fosterfamilier. Tenker du at at du kan gjøre en forskjell for et barn så oppfordrer jeg deg til å ta kontakt med barnevernstjenesten. Kanskje er det du som kan se et barn som trenger å bli å sett?

Kommentarer til denne saken