NAMSOS: 30. november 2018 stengte Williksen Fisk & Catering ferskvaredisken på Amfi Østre. Drøye to måneder senere, nærmere bestemt 4. februar i 2019, ble ferskvaredisken gjenåpnet. Nå hadde kokkene Kumudu Strømhylden og Benjamin Grimm dannet selskapet Delicatessen AS og satset på å levere fersk fisk og andre ferskvarer til kundene.

Og folk strømmet til på åpningsdagen og lovpriste tilbudet i høye toner. En stor, fersk fiskedisk var et stort savn i Namsos, fikk initiativtakerne høre. Dette var etterlengtet.

Var optimistiske

Det var først og fremst Grimm som skulle drifte butikken på Amfi. For Kumudu Strømhylden var Delicatessen AS et sideprosjekt. Sammen med kona Suranje Deepiha Panchalawe Widanage drev han fra før Namdal catering AS, og skulle fortsette med det. Benjamin Grimm derimot, hadde avsluttet en ti år lang karriere som kokk ved Tino's restaurant for å etablere sin egen bedrift sammen med kompanjongen. De var fulle av optimisme begge to. Dette skulle de få til.

14. august samme år åpnet de en liten kafé med et nytt lunsjtilbud i tilknytning til Delicatessens ferskvaredisk som serverte småretter og påsmurt til kundene.

Legger ned ferskvaredisken

I dag, et år og sju måneder etter starten, er det hengt opp et lerrett foran ferskvaredisken. Der står det at fiskedisken er stengt og at Delicatessen bygger om.

Selskapet er ikke slått konkurs, men eierne har innsett at det ikke er lønnsomt å drive fiskebutikk i Namsos.

– Det er ikke lønnsomt å holde på med ferskvaredisken. Problemet er at folk gjerne vil ha tilbudet, men de bruker det ikke, sier Kumudu Strømhylden til NA.

– Kan ikke konkurrere med svartsalget

Han legger til:

– Vi har faste kunder som bruker oss, og vi er takknemlig for det, men vi klarer ikke å få butikk ut av dette. Kafedrifta går til sammenlikning godt, og vi har planer om å utvide den delen.

– Hvorfor går det ikke rundt når tilbudet etter sigende var så etterlengtet da dere startet?

– Vi kan ikke konkurrere med pensjonister som selger fisk svart. Vi er også avhengig av sesong, at fiskerne kommer seg ut på sjøen, utvalget vårt varierer etter vær og vind. Folk klager når utvalget i fiskedisken er dårlig, men når vi fyller opp, klarer vi ikke å selge ut varene. Du kan godt si at vi ikke har hatt den medvinden vi har trengt. Det er ikke verd å holde på med dette, sier Strømhylden.

– Det er heller ikke særlig motiverende å holde på når folk klager, tilføyer han.

Tapt flere hundre tusen

Strømhylden forteller at Delicatessen AS har hatt røde tall helt siden de åpnet i februar 2019. Da koronakrisa kom, forverret situasjonen seg for bedriften.

– Benjamin har stått der dag etter dag for å få det til å gå rundt. På grunn av koronakrisa gikk skreisesongen tapt, og salget gikk enda mer ned, sier han.

– Hvor mye penger har dere tapt?

Det er Benjamin Grimm som svarer. Uten at han har den fulle og hele oversikt, anslår han tapet til å ligge et sted mellom 600.000 og en million kroner.

– Vi prøvde, men fikk det ikke til å gå rundt, beklager Grimm.

Ettergitt husleie

Huseier til Amfisenteret på Østre byområde, Olav Thon-gruppen har ifølge Strømhylden oppmuntret dem til å fortsette. For å hjelpe til har de gitt eierne av Delicatessen AS reduksjon og til slutt fritak fra å betale husleie.

– Men folk har ikke brukt tilbudet nok. Det er ikke alltid man lykkes. For meg er dette en ny erfaring, sier Strømhylden.

– Men dere er ikke konkurs?

– Vi har prøvd å rydde opp med leverandørene våre, og vi prøver å få til en dialog med de som er igjen. Om vi ender opp med å slå oss konkurs, er ikke avgjort, svarer Strømhylden.

Benjamin Grimm tilføyer at de tar sikte på å utvide kafeen og drive denne videre, kanskje med en mindre ferskvaredisk. Til opplysning går denne delen av drifta som normalt, selv om fiskedisken er stengt.

Ble advart

Det manglet ikke på advarsler fra forretningsfolk da Strømhylden og Grimm etablerte Delicatessen AS for å drive fiskebutikk i Namsos.

– Nå sier folk: "Hva var det vi sa. Vi visste at det ikke ville gå". Det sier de istedet for å rose oss for at vi forsøkte å få til et tilbud. Sånn er folk her, dessverre. Etter min mening var det forsøket verd, fordi det handler om å forsøke og skape verdier. Når det er sagt tror jeg det aldri kommer til å bli åpnet en fiskebutikk i distriktet igjen. Fiskehandlerne er nok en utdøende rase, avslutter Kumudu Strømhylden.