Gå til sidens hovedinnhold

Helene (27): – Det er ikke gull alt som glitrer – det kan jo være diamanter også

Artikkelen er over 1 år gammel

På jobb er Helene Øyangen Lindberg (27) omringet av søppel, men på hjemmebane er hun mer opptatt av gull og diamanter.

OTTERSØY: Katten Kjell leker på gulvet, mens Helene Øyangen Lindberg tar på seg skinnforkleet og setter seg ned ved arbeidsbenken.

Rommet er fylt med utstyr som brennmaskiner, filer og ulike sager, og i lukten av metall merker ikke Helene at timene flyr av gårde mens hun jobber.

– Blir det lite gullsmedvirksomhet, klør det i fingrene, smiler hun.

Det var tilfeldig at Helene, som nå har bosatt seg på Ottersøy, valgte gullsmedlinja da hun som 16-åring flyttet fra heimgården i Orkdal til Fredrikstad for å begynne på videregående.

Gullsmedfaget er ei av få yrkeslinjer hvor du kan ta svenneprøve som avsluttende eksamen, men etter endt prøve følte ikke Helene seg helt klar for å slå rot i yrket.

Populær vulva

Det var mastergraden i maskin- og produktutvikling, som fikk Helene til Ytre Namdal, nærmere bestemt som ingeniør på Matmortua.

Men utstyret til å lage smykker har Helene alltid hatt med seg, og i huset sitt på Ottersøya har det ene soverommet nå blitt gullsmedverksted.

– Jeg bodde på åtte kvadrat under studietida og fikk til et lite miniverksted i et hjørne. Det er godt med litt bedre plass, ler hun mens hun filer på det som skal bli en forlovelsesring.

Under studiene på Ås laget hun sitt første vulva-anheng som gave til en venninne. På den tida var hun med i et studentkor hun beskriver som «rimelig feministisk». Da damene i koret fikk nyss om Helenes vulva-smykke, fikk hun det plutselig travelt.

– Det er jo en feministisk tanke bak anhenget, og det er at vi damer kan godt ta litt mer plass. Jeg selger til venner og kjente, men jeg har også sendt bestillinger til 14 forskjellige land.

Hun presiserer at det er mye humor knyttet til smykkene.

– Det er litt morsomt, for mange av dem jeg selger smykkene til er relativt unge kvinner i mannsdominerte yrker. Det er jo artig, alt trenger ikke være så alvorlig.

Én av få kvinner i bransjen

Til tross for Helenes interesse for kvinners plass i samfunnet, arbeider hun selv i en mannsdominert bedrift. Det merkes når hun er på jobb, men også når hun reiser rundt for å holde foredrag for flere aktører i avfallsbransjen.

– Jeg får nok mer oppmerksomhet som én av få kvinner i en mannsdominert bransje, men jeg har aldri opplevd noe ubehagelig, heller tvert imot, sier Helene, som har en følelse av å bli tatt seriøst i bransjen.

Jobben på Matmortua har tatt henne med på alt fra maskinførerkurs til stasbesøk i en bedrift som viser seg å være mer innovativ enn hun kunne drømt om da hun for første gang kom til Nærøysund.

– Jeg hadde egentlig aldri tenkt en eneste tanke om avfallbransjen, men det er virkelig en internasjonal og samfunnskritisk bransje. Her får jeg virkelig være med å skape stort.

Utviklinga i bransjen går i rasende fart og nå er Helene med på å ansette en egen person som skal være ansvarlig for laboratoriet i bedriften. En helt ny stilling med over 40 søkere fra hele verden.

Forblir en hobby

Selv om Helene bruker mye tid på smykkene sine, kommer det til å forbli en hobby. Hun forteller at hun har tenkt tanken på kun å drive på med dette, men at hun ikke kan til å si opp jobben sin på Matmortua.

– Jeg ser veldig opp til de som får det til å gå rundt i slike kreative yrker, men samtidig kan jeg ikke si opp jobben min. Det føles for matnyttig til å gi slipp på.

I en verden der alt er masseprodusert, betyr det mye for Helene å holde håndverket sitt i hevd. Å lage smykker i denne skalaen er en bærekraftig produksjon, og på den måten trekker Helene fort linken over til Matmortua. Bærekraft og historier er en stor del av begge varene hun jobber med, selv om det er langt mellom gullet og avfallet hun jobber med til vanlig.

Og ekstra spennende er det når det følger med en god historie.

– Det er for eksempel veldig spesielt å være med å lage noen sin forlovelsesring. Det er unikt og spesielt på en måte som ikke finnes så mye av lenger.

Kommentarer til denne saken