Helgas prestasjoner er nok større enn det mange forstår

PÅ ØVERSTE HYLLE: Sebastian Schjerve leverte høyt nivå i alle sine tre hopp i fredagens verdenscup i big air - bare ett år siden han fikk ødelagt en hel sesong på grunn av skade.

PÅ ØVERSTE HYLLE: Sebastian Schjerve leverte høyt nivå i alle sine tre hopp i fredagens verdenscup i big air - bare ett år siden han fikk ødelagt en hel sesong på grunn av skade. Foto:

Først klinket Thomas Hjalmar Westgård til med en sensasjonell niendeplass i Tour de Ski. En time senere presterte Sebastian Schjerve tre hopp i verdensklasse i verdenscupen i freeski. Det er prestasjoner som er større enn mange nok forstår.

DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.NAMSOS: For å ta tilfellet Westgård først.

Det har gått sju år siden NA hadde oppslag med tittelen «Her går Irlands nye OL-håp». Det var under NM på ski på Lillehammer i slutten av januar 2014 at NA først brakte nyheten om at Thomas Hjalmar Westgård fra Leka ønsket å bli irsk statsborger, med en drøm om å gå OL og VM for Irland.

FØRSTE OPPSLAG: 20. januar 2014 skrev NA for første gang om Thomas sitt ønske om å bli en OL- og VM-deltaker for Irland.

FØRSTE OPPSLAG: 20. januar 2014 skrev NA for første gang om Thomas sitt ønske om å bli en OL- og VM-deltaker for Irland. Foto:

Mye har skjedd siden den gang. Han har fått oppleve to VM og et OL. Men fram til i fjor var han for mange første og fremst skiløperen fra Norge som fikk være med i det gode selskap på grunn av sitt irske statsborgerskap.

Historien var moro i seg selv.

Men Westgård ville mer enn bare å være en deltaker. Han har båret på en drøm om også å prestere i det gode selskap. At han mente alvor viste han da han ble nummer 22 i verdenscupen i Holmenkollen i 2019. Han fulgte opp med 16.-plass i verdenscup i Lahti sist vinter og en ny topp-30-plassering i Holmenkollen et par uker senere.

Fredag nådde han et nytt høydepunkt – da han ble nummer ni i Tour de Ski.

Det var nesten surrealistisk å se oppløpet, der Maurice Manificat, som kjempet om sammenlagtseieren i Tour de Ski, kom til kort mot Westgård. Og rett bak Westgård på bildet skimtes Dario Cologna, som også kjempet om topplasseringer sammenlagt.

Det er mange eksempler på at man ikke trenger være en barnestjerne for å bli en toppløper på ski som senior. Noe Emil Iversen, som var omtrent sist i Norge som 15-åring, er det beste eksemplet på. Men Westgård har gått en enda lengre veg.

For ikke glem at Westgård kommer fra et sted uten snøforhold, og som dermed ikke fikk tillært seg skiteknikk i det som er den motoriske gullalder. Han måtte lære skøytinga da han fikk Hallstein Bøgseth som lærer på skigymnaset som 17-åring. Og han var 17 år før han i det hele tatt gikk et skirenn utenfor Namdalens grenser. Han var verken barnestjerne, juniorstjerne eller blitt kalt en lovende utøver.

Men Westgård har gått den lange vegen. For han har gjort som Eldar Rønning sa til NA etter Tour de Ski lørdag: – Alt er mulig. Det krever bare hardt arbeid over tid.

PÅ TOPP: Thomas Hjalmar Westgård gikk et løp som ga gjenklang langt utover Namdalens grenser i Tour de Ski fredag og lørdag.

PÅ TOPP: Thomas Hjalmar Westgård gikk et løp som ga gjenklang langt utover Namdalens grenser i Tour de Ski fredag og lørdag. Foto:

Skyhøy prestasjon

Mens «alle» kan bedømme hvordan Westgaard gjør det i skiløypa, da han driver nasjonalidretten langrenn, er situasjonen helt annerledes for Sebastian Schjerve.

Han driver en idrett som målt mot langrenn er en miniidrett når det gjelder antall deltakere på nasjonalt nivå, men der prestasjonen på de beste er på et like skyhøyt nivå som det er i hvilken som helst type toppidrett.

Og det som skjedde i Kreischberg i Østerrike fredag ettermiddag er verdt å dvele ved.

For nivået på konkurransen var trolig noe av det beste, og kanskje det aller beste, som noen gang er vist i en big air-konkurranse internasjonalt. Det gjaldt også i kvalifiseringa, der Schjerve selv med 89,8 og 94 poeng i sine to tellende hopp ikke fikk plass blant de 10 som gikk til finale.

Det var bittert i seg selv, da han hadde bedre poengsum enn en av finaledeltakerne, men denne kom til finalen fra det andre heatet.

Han endte på 11. plass, og det er det beste han har prestert så langt i sin karriere i big air.

Det er isolert ikke overraskende. Men når man vet at det bare er ett år siden 20-åringen falt stygt i Beijing, og ikke kunne kjøre på ski mer den vinteren, så er den plasseringa oppsiktsvekkende.

Og plasseringa er en ting; gjennomføringa av konkurransen gjør at det er grunn til å sette et ekstra kryss i margen ved siden av dette resultatet.

For det var ikke bare i to hopp han presterte. Som en av få i konkurransen presterte han tre bunnsolide opp, som viste at Schjerve er etablert i verdenstoppen – også i big air. Som mange kanskje vil huske er det bare vel en måned siden han ble nummer sju i den andre grenen, slopestyle.

Sagt med andre ord: det er bare å glede seg til det som kommer – enten det er i løyper eller bakker.

For vi vi har Sebastian, vi har Ane og vi har Thomas - og Ole Jørgen Bruvoll på venteliste.

Og om ett år er det OL i Beijing!

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken