Jonas Gahr Støre (Ap) kom med en klokkeklar lovnad da han besøkte Namdalen fredag. Hvis Ap kommer til makta og han blir statsminister, skal det bli mulig å lande med de nye redningshelikoptrene ved Sykehuset Namsos.

Det trenger ikke bli lett å innfri, all den tid selv St. Olavs hospital i Trondheim sliter med å finne en løsning for å få landet helikopteret der. Selv med den eksisterende landingsplassen må de leie inn vektere til en kostnad av 15 millioner kroner i året for å sikre at ingen blåser vekk eller kommer til skade under landingene.

Men det viktigste signalet vi kan lese ut av Støres visitt i Namdalen, er at helse og trygghet for pasienter og innbyggere i distriktet kommer til å bli et valgkampkort for Ap i Trøndelag. Helse handler ikke bare om sykehus, og psykisk helse er et annet tema Støre har trukket fram. Med Støres egen bakgrunn som helsestatsråd, og toppkandidat Ingvild Kjerkol som helsepolitisk talsperson, har de tyngde bak sine helseargumenter. Vi må formode at Støre og Kjerkol vet nok om dette komplekse området til ikke å love seg bort på noe de ikke kan holde.

Det skal godt gjøres å finne en politiker som vil snakke ned lokalsykehusene i en valgkamp. Det kommer helt sikkert flere utspill fra andre partier som vil slå ring om Sykehuset Namsos. Høyres Elin Agdestein skal ha ros for å ha stått i kampen for å bevare Sykehuset Namsos, men hun står likevel i fare for å ryke ut av Stortinget etter høstens valg. I stedet ligger det an til at Senterpartiet kaprer hennes plass.

Sykehusstrider og det såkalte bunadsopprøret var en av temaene som var med å starte Sp-bølgen. Om Senterpartiet klarer å ri den bølgen helt inn til valget, avhenger av om de klarer å opptre troverdig med sine helseløfter. Kjerkol har en mulighet til å styrke Ap i Nord-Trøndelag ved å bruke sin tyngde og troverdighet på helsepolitikk. Det kan sikre en plass på tinget også for Terje Sørvik.

Det er derfor langt fra tilfeldig at Sykehuset Namsos og vekstbedriftene i Ytre Namdal var stoppestedene for Støre under valgkampåpninga. Det er trolig lurt av Jonas Gahr Støre å gjenoppstå som helse-Støre, samtidig som en fokuserer på verdiskaping i distriktene. Støre har hatt en tendens til å få oppmerksomhet om helt andre ting, og det trenger ikke slå heldig ut for lokale kandidater. Å ha med partilederen sikrer selvfølgelig oppmerksomhet og blest, men jobben med å overbevise velgerne blir det nå Kjerkol og Sørvik selv som må gjøre.