AUSTAFJORD: Hver natt i hele fjor sommer, lå Haldor og Petter Ulsund ute i telt – og det inspirerte dem til å ta det hele litt lenger i år.

Nå har brødrene fra Austafjord i Nærøysund sovet ute så og si hver natt siden april, og målet er å fortsette utover høsten og vinteren.

I alt slags vær

– Guttene har kun sovet inne da det forrige teltet ble slitt og det begynte å bli veldig vått å ligge der. Da kjøpte vi et nytt telt, og etter det har de sovet her, sier mamma Marianne Ulsund, som sammen med sønnene viser fram teltet som står like utafor huset.

Her har guttene, som går i fjerde og sjette klasse, sovet ute i alt slags vær. I april ble det nemlig flere netter med snø, og nå som høsten for alvor har gjort sitt inntog begynner det å bli kaldere igjen.

Men det skremmer ikke Haldor og Petter – de har et mål om å ligge ute hver natt helt til jul, og kanskje også lenger enn det.

– Nå sover vi med ullklær og dyne, men snart skal vi finne fram soveposene. Når vi har godt med klær går det veldig fint, sier Petter, som de få gangene han har blitt kald, har hatt et lurt triks for å få tilbake varmen.

– Da tar jeg bare dyna til Haldor. Han er varmblodig, mens jeg er litt mer kaldblodig, sier han og smiler.

Sover bedre i telt

For guttene har det blitt en vane at de når kvelden kommer, og stellet er unnagjort, sier god natt til resten av familien og løper ut.

– Da tar vi på oss klær og tar på oss crocs. Så går vi ut og åpner teltet, sier niåringen.

Og her trives de godt begge to – faktisk er det knapt noen ting som er bedre enn å ligge ute i telt ifølge dem.

– Vi sover bedre i telt begge to. Det er mindre – som å sove i en liten boks. Så det er faktisk bedre å ligge i telt enn noe annet. Men det som er best er nok å ligge på sofaen, sier Petter, før han legger fra seg tanken om å ligge på sofaen, og går tilbake til å fortelle om nettene i telt:

– Det er godt å ligge og høre på alle lydene, særlig når det regner. Det er en god lyd, og på en måte som en lydbok for meg.

Han ser bort på lillebroren.

– Men det er ikke noe vits når han prater hele tida.

– Blir dere liggende og skravle til langt ut på natta eller?

– Nei, ikke til langt utpå natta. Men ei stund, sier 11-åringen.

Krangler ofte, men trives mest

Guttene innrømmer at de har kranglet mange ganger siden de begynte å sove sammen ute i teltet. Men de har aldri måtte gitt opp og gått inn – verken på grunn av krangling eller på grunn av været.

Stort sett har de det veldig artig sammen.

– Haldor kjøpte seg ny seng i sommer, men den er nesten ikke brukt, sier mamma Marianne, som tror det er sunt for guttene å tilbringe så mye tid ut i frisk luft.

På morgenene må de ofte vekkes fordi de sover så godt.

– Hvis de ikke har stått opp når jeg drar på jobb, ringer jeg og vekker dem, forteller hun.

– Og så har vi en katt som vekker oss innimellom, smiler Haldor.

– Blir det ikke skummelt å ligge ute i mørket?

– Nei, sier begge guttene, som legger til at det bare er å kjappe seg fra huset til teltet når det blir kaldere og mørkere i tida framover.

– Har dere hørt noen skumle dyr da?

– Ja, vi har faktisk hørt ett dyr, sier Petter og smiler:

– Katten!