(Tidens Krav): – To meter lenger til venstre, og det ville gått to liv. Da ville jeg fått skuddet rett i panna, grøsser Lisbeth Bach Sørensen, som til daglig jobber på skobutikken A. Næsje i underetasjen.

Det var lørdag 6. juni i år at en skadet elg hadde forvillet seg inn i bakgården, som er vendt mot Hollendergata i Kristiansund. Lisbeth hadde fått tilsendt en video av elgen fra en nabo. Det var imidlertid travelt i butikken, og det tok litt tid før hun oppdaget videoen på mobilen.

– Måtte ta kontakt

– Jeg ringte da til politiet, som opplyste at viltforvalteren var varslet og at det var ettersøksjegere på vei. Jeg sa da at jegerne måtte ta kontakt med oss før de foretok seg noe som helst. Det var Snadderfestival i byen, og butikken var til tider stappfull av folk. Vi skjønte at elgen ville bli avlivet, og ettersom folk reagerer ulikt på skudd, var tanken vår at vi burde varsles. Det jeg ikke visste da, var at jegerne allerede hadde vært i bakgården en stund, forteller Lisbeth.

Fra butikkens bakdør går det en trapp opp til blant annet gårdens felles parkeringsplass. Der er også heisen, som hyppig brukes av andre i bygget. Lisbeth og moren Elisabeth kunne gjennom glasset i døren se at elgen var stresset og bestemte seg for ikke å gjøre det verre. Lisbeth ble desto mer irritert da hun så to personer i gule vester som bar på noe i bakgården.

– Jeg ser dårlig og trodde først det var NRK som var der med kamera. Jeg sa til mamma at nå går jeg opp igjen og prøver å signalisere at de må trekke seg unna, forteller Lisbeth.

Rikosjetterer

Overvåkingsvideoen i vinduet over viser at hun er fire trinn unna toppen av trappa idet ettersøksjegeren beslutter å skyte. Kula går rett gjennom elgen, gjennom veggen en drøy meter til side for glassdøra og rikosjetterer via en sidevegg inn i vegg nummer to, noen centimeter fra heisdøra i første etasje

Moren står med en kunde i butikken og stormer ut i bakgangen når hun hører smellet.

– Kunden får vel nærmest sjokk. Jeg forstår med en gang hva smellet er og tenker at nå finner jeg Lisbeth og det kommende barnebarnet mitt skutt i trappa, sier Elisabeth.

Elgen må ta en kule til før den segner om. Jegerne kommer fram, og en skjelven Lisbeth åpner døra og spør hva i alle dager de holder på med.

– De nærmest ler det bort når jeg sier kula gikk gjennom veggen. Det kunne ikke stemme. De trodde det knapt da jeg viste dem kulehullet, forteller hun.

Kritisk til sikringsarbeidet

Bach Sørensen er meget kritisk til det sikringsarbeidet som ble gjort før det ble skutt.

– Jeg mener det er åpenbart at ettersøksjegerne burde forstått at det var folk i bygget. Det sto på tidspunktet fire biler parkert utenfor. Bygget består av flere firma, og det er folk som går ut og inn av bygget hele tiden, også på helg. Ingen ble varslet. Om noen hadde kommet ut av heisen akkurat da, ville de bare vært centimeter fra å få kula i mageregionen, sier Lisbeth.

To måneder etter dramaet er jegeren som skjøt under politietterforsking. Han har fått terminert sin avtale med Kristiansund kommune, mens den andre har sagt opp avtalen selv etter å ha fått en advarsel for ikke å ha varslet om skade på bygningen.

Siden har også resten av ettersøksjegerteamet i Kristiansund sagt opp sine avtaler.

– Jeg lurer jo på hvilken historie de har blitt fortalt. Etter vår oppfatning har både viltforvalteren og kommunen håndtert saken helt korrekt etter at jeg fremmet en klage på hvordan det ble gått fram. Vi registrerer også at politiet ser på saken med samme alvor som oss, sier Lisbeth.

– Fritar ikke for ansvar

De to ettersøksjegerne har siden engasjert advokat og svart med å anmelde et fraværende politi for tjenesteforsømmelse. De mener de ble satt i en svært presset situasjon som de måtte håndtere på egen hånd, med mange skuelystne og en skadet og stresset elg som kunne løpe ned folk når som helst

Lisbeth er enig i at politiet også burde vært til stede.

– Men det betyr ikke at ettersøksjegerne kan fraskrive seg ansvaret med å sikre omgivelsene og sørge for at skytingen skjer på en forsvarlig måte når de er alene på stedet. Det var på ingen måte nødvendig å skyte mot bygningen. Å utelukkende skylde på politiet om at de var i en presset situasjon, blir for dumt. Alle kan gjøre feilvurderinger, men jeg tenker de får bære konsekvensene av dem slik vi andre må, sier Lisbeth.

Gikk til politiet

I dagene etter skytedramaet diskuterte hun med moren hvordan de skulle følge opp saken. Hun henvendte seg til politiet, som anbefalte å ta kontakt med kommunen i første omgang.

Siden har hun blitt kontaktet av begge jegerne, som har beklaget det inntrufne og vist forståelse for hvordan hun må ha opplevd dramaet.

– Vi hadde derfor bestemt oss for å ikke forfølge saken videre, men fredag fikk vi høre at de hadde engasjert advokat. Tidligere har de sagt seg enige i kommunens reaksjon, men nå virker det på mange måter som om de har endret oppfatning om alvoret i saken. Når vi så hører at kommunen har trukket politianmeldelsen, og jegere slår ring rundt de to ved å si opp avtalene sine, tenker jeg at det er på tide at vår versjon av dette også kommer fram, sier Bach Sørensen.