Feiret nasjonaldagen i et annet land

I Spania feiret familien fra Namsos, bestående av Hege Ervik Olsen, Sigbjørn Hanssen Westgård og barna Sigve, Heine og Sanne, nasjonaldagen på en nesten normal måte – med både barnetog, tradisjonelle leker, iskrem og taler.

– Dagen har egentlig føltes ut som 17. mai pleier å være hjemme i Norge. Elevene har storkost seg, og jeg er veldig stolt over feiringa vi har fått til her.

Hege Ervik Olsen

Ervik Olsen og Hanssen Westgård jobber begge som lærere ved «Den norske skole Costa Blanca» i Spania. Det var skolen som feiret dagen med både flaggheising, taler, musikk, underholdning, tog og leker. Ja, nesten helt som vi kjenner 17. mai som normalt.

– Vi er en såpass liten skole at vi kan holde barne– og ungdomsskolen adskilt, og feire 17. mai på den måten. Også er det viktig å påpeke at alle elever har vært innenfor kohortene sine.

Hege Ervik Olsen

Feiringa over for de fleste

I tre uker har den røde horde satt farge på Namsos og Namdalen, men nå er årets russefeiring over for de fleste, skjønt russepresidenten sier at det fortsatt er mulighet for at noen strekker feiringa litt til.

– Jeg må nok holde ut litt til. Det er åpnet for at vi kan forlenge feiringa, selv om jeg tror mange synes de tre ukene vi har hatt kanskje er nok, det føles i alle fall slik ut akkurat nå.

Magnus Torvik

Barnefødsler kan være så mangt. Ikke minst for mor. For Sanna Rømo har det gått fort. Veldig fort.

25. april fødte Rømo datteren Sigrid i bilen her i busslomma ved Kalvøya i Bangsund. Jordmor var pappa Magnus Raade. Det var andre gang hun fødte i bilen på vei til sykehuset.

Jeg har født tre barn på fem timer. Av dem er det kun Sverre (3) som har kommet ut i lyset på normalt vis på sykehuset. Malin (8) og Sigrid (23 dager) er begge født i bilen på vei til sykehuset i Namsos. Med far som jordmor.

Sanna Rømo

For åtte år siden ble Malin født i bilen på fylkesveg 17, på vei til sykehuset i Namsos. For tre uker siden bestemte lille Sigrid seg for det samme

Se høydepunktene fra 17. mai-feiringa

Pandemien satte en stopper for den tradisjonelle 17. mai-feiringa, men det ble likevel mange markeringer rundt omkring i Namdalen på nasjonaldagen. Hos NA kan du nå se vår direktesending med høydepunkter fra dagen i opptak, eller se sendingene fra en rekke kommuner i distriktet.