RØYRVIK: I ett år med pandemi har han følt et ekstra tungt ansvar for å holde de 459 innbyggerne i kommunen skjermet fra koronaviruset.

– Vi kan ikke garantere at vi ikke får smitte. Men ingen skal føle skam om de blir først smittet. Det kan skje hvem som helst, sier ordføreren, og fortsetter:

– Innbyggerne har vært flinke, har fulgt råd, veiledning og nasjonale krav som har vært under pandemien. Men de blir mer og mer utålmodige. Det er det ikke tvil om. Det er en lengsel etter en normalsituasjon, komme tilbake til tida før nedstenginga og slippe å ta alle hensyn.

Tirsdag skrev NA at Leka åpner for et drastisk tiltak i påskehøytida: Å stenge sagaøya Leka for tilreisende turister fra områder i Norge med høy smitte.

– Det er et av tiltakene vi allerede har snakket om. Altså at det kan bli aktuelt at kommunen ikke ønsker turister fra enkelte kommuner med høy smitte, sa ordfører Elisabeth Helmersen (Ap) på Leka til NA.

Men hun understreker at dette er aktuelt dersom de bebudede tiltakene fra regjeringa ikke er strenge nok.

– Jeg er veldig tydelig på at det er altfor tidlig å uttale seg om hvordan det blir i påska. Nå må vi avvente hva regjeringa kommer med av nasjonale tiltak. De vil komme med tiltak ut fra smittesituasjonen. Og dette endrer seg fort, sa Helmersen.

Hun håper likevel at de sentrale retningslinjene er så strenge at det er nok for Leka.

Øy-kommunen er koronafri – det samme gjelder Namsskogan og Røyrvik, som de eneste kommunene i Namdalen.

21 mil lenger øst får ordførerkollegaen i Røyrvik spørsmål om hva han tenker om Lekas mulige påske-plan:

– Vi er foreløpig ikke der at vi har diskutert eller vurdert et sånt tiltak, sier Hans Oskar Devik.

– Vi tar litt dag for dag, og venter på hva som skjer, legger han til.

– Personlig mener jeg at vi ikke skal innføre sånne tiltak.

Røyrvik har over 400 hytter i kommunen – og planen er å holde åpent som vanlig i påska, med de vanlige smitteverntiltakene og de nasjonale anbefalingene, som kan endre seg fort.

– Vi har nettopp hatt vinterferie med mye besøk. Det gikk bra. Vi er forberedt på mer besøk i påska, fra flere kanter av landet, og har god dialog med aktørene som møter mye mer folk, som for eksempel Børgefjellsenteret, sier Devik.

– Hva skal til for at Røyrvik innfører egne strenge smitteverntiltak?

– Det må jo være mer smittespredning. Tiltakene som er gjort så langt handler mest om informasjon og oppfordring. Kanskje burde vi ha hatt en ekstra kampanje med informasjon før påske?

– Spent hele tida

– Er du spent på påska?

– Jeg er spent hele tida. Jeg lever med dette 24/7, svarer ordføreren, som nå skal vurdere om arrangement kan holdes i påska.

Han beskriver at det er gjort en god jobb i alle ledd. Men de alltid på tå hev.

– Pandemien er ikke over ennå?

– Det er ikke over ennå. Vi kan ikke senke guarden og skuldrene ennå. Vi må være ekstra påpasselige. For den store økninga på Østlandet er veldig foruroligende.

– Alt er uvisst

– Alt er uvisst. Det gjør at vi blir litt urolige, sier ordfører Stian Brekkvassmo i Namsskogan og viser til at smitteøkninga på andre kanter av landet den siste tida bekymrer.

Men innreisenekt for tilreisende turister fra smitteområder, har ikke blitt diskutert i kriseledelsen ennå.

– Vi har ikke konkludert, sier han.

– På generelt grunnlag er situasjonen som i påska i fjor. Vi ønsker folk hjertelig velkommen til hyttene de har i kommunen. Men det er viktig at de følger de nasjonale retningslinjene, tar ekstra forholdsregler og begrenser sosial omgang, hvis de kommer fra smitteområder, sier Brekkvassmo.

Han peker på at det er lavt smittetrykk i de fleste kommunene i Trøndelag.

– Nesten alle kommunene i Trøndelag er på grønt nivå. Det er veldig lite smitte i regionen. Hytteeierne kommer fra grønne områder i stor grad, sier han.

Fredag ble det registrert 905 nye smittetilfeller i Norge. Det er det nest høyeste tallet som er registrert på ett døgn siden pandemiens start.

Helseminister Bent Høie sa på en pressekonferanse fredag at regjeringa er bekymret for konsekvensene hvis mange reiser og møter mange andre personer i påska.

Om smittetallet ikke stabiliserer seg, kan det ble enda mer drastiske grep, som vil påvirke både by og bygd.

– Tærer på

– Tilbakemeldingene fra innbyggerne er at dette tærer på. Å komme seg på hytta i påska vil ha stor betydning. Få tankene over på noe annet. Få slappe av og kose seg.

Han anslår at Namsskogan har mellom 200 og 300 hytter, som vil bli fylt opp av både lokale og tilreisende i høytida som nærmer seg.

– Noen kommer langvegsfra i påska, sier ordføreren.

– Når vil Namsskogan ha klart hvilke regler som gjelder i påska?

– Vi venter på å samkjøre oss med andre kommuner i Namdalen, og å ta egne vurderinger om det trengs særskilte regler. Men vi ønsker å forholde oss til nasjonale retningslinjer, svarer han.