BINDAL: Det var tirsdag forrige uke at den ivrige strandrydderen Sigbjørn Eide fra Harangsfjord i Bindal kommune, plukket opp en godt nedgrodd anleggshjelm fra fjæra – ikke langt fra heimplassen.

Lite visste 25-åringen om at han og hjelmen snart skulle få internasjonal interesse.

– Hjelmen lå på noe tang. Jeg så at den hadde et amerikansk flagg, men tenkte ikke noe mer over det og la hjelmen i sekken. Den ble med hjem, forklarer 25-åringen fra Bindal til NA.

– Jeg ville undersøke nærmere, og søkte opp firmaet som sto hjelmen på nettet. Jeg ble litt paff da det faktisk så ut til at hjelmen hadde kommet helt fra USA, fortsetter bindalingen.

5.300 kilometer

Så bestemte Eide seg for å ta en telefon til selskapet «MaineDOT» – som holder til i delstaten Maine i USA. Og han fikk svar.

– «Oh thats far away – how did you find it?», var deres reaksjon, humrer 25-åringen som hørte at historien tydelig engasjerte amerikanerne.

Og ikke langt tid etterpå publiserte det amerikanske selskapet et innlegg på Facebook om Sigbjørn og hjelmen. Innlegget har nå har over 4.000 likerklikk, og der blir Eide omtalt som selskapets «nye venn fra Norge». Selskapet skriver også at hjelmen har reist minst 5.300 kilometer over havet for å komme til Bindal.

Hele innlegget ser du her:

– I ettertid er det flere som har ringt, sendt meldinger og kontaktet meg på annet vis. Det er tydelig at mange er nysgjerrige på hjelmen, ler Eide.

Senere har funnet blitt omtalt i storavisene New York Post og Boston Globe, og fått stor oppmerksomhet på blant annet Reddit. Saken er også omtalt av NRK.

– Det er litt rart å tenke på at folk over hele verden lar seg engasjere, og at så mange har sett fjeset mitt. Det er ganske spesielt og mye å ta innover seg, slår Eide fast.

Fra hobby til levebrød

At det var akkurat Sigbjørn som skulle finne hjelmen er kanskje mindre tilfeldig enn du tror. 25-åringen er nemlig en ihuga strandrydder – og på samme dag som han fant hjelmen fikk han også jobb innen yrket.

– Jeg har alltid plukka søppel i fjæra, fordi jeg ønsker å holde nærområdet fint og sånt, sier Sigbjørn som sier at innbyggerne på heimplassen Harangsfjord samles for å plukke fjæra-søppel en gang i året.

– Nå har jeg fått jobb på Smøla, hos Plastjegerne, som driver med blant annet strandrydding. Det blir bra å få betalt for noe man har hatt som hobby siden man var liten – det gleder jeg meg til, sier 25-åringen som starter i sin nye jobb i mars.

Bindalingen håper at historien om hjelmen som fløt fra USA til Bindal kan bidra til å få økt fokus på havforsøpling.

– Jeg håper at dette kan bidra til at folk blir mer bevisste på hvor langt havplasten kan reise, og hvor stort problem dette er, avslutter han.