Gå til sidens hovedinnhold

Hjelpekorpset trenger hjelp fra flere

Høsten er en travel tid for bærplukkere, sopplukkere og jegere - og er derfor en travel tid også for hjelpekorpset i Røde Kors.

RØRVIK: Vikna Røde Kors har hatt en travel høst så langt. Den senere tid har de stilt med frivillige i to store leteaksjoner – både i søket etter den savnede i Rørvik og i leteaksjonen etter det eldre ekteparet i Namsos.

Høsten er utfordrende

– Høsten er ei tid hvor Røde Kors generelt har mye å gjøre. Bærplukkere, sopplukkere og jegere er ikke de som nødvendigvis følger kjente stier, og hvis noen av disse kommer bort, enten blir tatt av mørket eller skodda, da blir vi tilkalt for å bistå i redningsarbeidet.

Det er Thomas Markussen, administrerende i hjelpekorpset til Vikna Røde Kors, som forteller dette.

– Vi ser at vi har en utfordring; hjelpekorpset skulle gjerne hatt flere frivillige. Vi ønsker gjerne å framstå mer robust, og jo flere vi er, jo bedre tjenester kan vi tilby overfor politi og øvrige myndigheter.

Største frivillige aktør

Røde Kors hjelpekorps er den største frivillige aktøren innen den norske redningstjenesten. Hjelpekorpset rykker ut på kort varsel og er alltid klar til innsats.

– I dag er vi ti stykker i hjelpekorpset i Vikna. Jeg hadde gjerne sett at vi doblet dette antallet, men det eksisterer ikke noe øvre tak her. Dersom enda flere ønsker å bidra i vårt frivillighetsarbeid, er alle velkomne. Vi har bruk for flere – og alle kan bidra på en eller annen måte.

Markussen forteller det ikke bare er på Vikna det er mye å gjøre:

– Kolvereid Røde Kors har allerede hatt en del henteoppdrag i høst - og behovet for frivillige eksisterer også der.

Sosialt og mye nyttig lærdom

– Hva møter en frivillig som ønsker å melde seg inn i hjelpekorpset?

– Mange har hatt glede av å være medlem i Røde Kors. Det er sosialt, du får treffe mange mennesker - og ikke minst får du muligheten til å hjelpe mennesker i nød, svarer Thomas og fortsetter:

– Hvis du ønsker å være med i hjelpekorpset får du muligheten til å lære mye gjennom vår kurspakke; være seg innen samband, førstehjelp og orientering ved hjelp av kart og kompass - for å nevne noe.

Leteaksjonen i Rørvik

Politiet gikk aktivt ut og ba publikum i Rørvik om å gå igjennom boder, garasjer, båter i småbåthavna, båter på land, biler som stod ulåst og andre plasser som noen kunne ta tilhold.

– Vikna Røde Kors har banket på veldig mange dører i helga, for å sjekke om de har undersøkt egne garasjer, boder og på steder på eiendommen der det kanskje ikke er vanlig å undersøke, forteller Thomas Markussen.

Lørdag gikk med til grovsøk på land og i terrenget. Markussen tror at det har gått med over 80 timer bare siste helg for de frivillige i hjelpekorpset. Politiet har skrytt av innsatsen til både Røde Kors og Sivilforsvaret.

– Vi er jo bare ti stykker i selve korpset, og siste helg var jo konfirmasjonshelg i Rørvik også. Flere av våre var dermed ikke tilgjengelige lørdag og søndag. Dette illustrerer utfordringa vår; vi er ikke robuste nok til å unngå at det blir veldig mange timer for enkelte når slike situasjoner oppstår.

Kommentarer til denne saken