Hold ut – hold avstand

Korona i Overhalla

Korona i Overhalla Foto:

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Koronavaksinen er på veg, og allerede i romjula kan de første vaksinene bli satt i Norge. Steinkjer har varslet at de vil sette igang 4. januar, og selv om det ikke er satt en spesifikk dato for når de første namdalingene kan vente seg et sprøytestikk i arma, er kommunene nå i full gang med planlegginga. Utstyret er på veg ut, og de eldre i risikogruppa og helsepersonell står først i køa.

Det har vært diskusjon om hvem som bør prioriteres først, men alle tiltak gjennom den krevende koronaperioden har vært konsentrert om å skjerme de som er i risikogruppa og hindre at helsevesenet blir overbelastet. De som jobber i helsevesenet må uansett ha strenge tiltak og verneutstyr for å unngå smitte, så slik sett er det naturlig at de som er mest sårbare for selve sykdommen blir vaksinert først.

Men selv om vaksinen nå er i ferd med å rulles ut, vil det kreves av oss alle andre at vi holder ut litt lenger. Det skal veldig lite til før smitten blomstrer opp og samfunnet må stenges ned igjen, slik vi nå ser der det er lokale utbrudd, som i Trondheim og Oslo. Spesielt situasjonen i Trondheim er svært nær oss, og når mange skal hjem til familie og venner i jula, er sannsynligheten for et utbrudd også her stor.

Derfor gjelder det å ta ekstra forholdsregler, og akseptere at jula 2020 blir ei unntaksjul. Selv om det er fristende å klemme venner og invitere til jule- og nyttårsselskap, er det ekstra viktig at vi som ikke har hatt noe stort utbrudd, klarer å overholde smittereglene litt til. Det er lov å feire jul, og det er lov å omgås både venner og familie. Men alt som kan redusere antall nærkontakter vil både minske sjansen for utbrudd, og gjøre det lettere å spore opp og stanse utbruddene som mest sannsynlig vil komme.

Selv om det føles urettferdig å skulle ha strenge restriksjoner når det tilsynelatende ikke er smitte i samfunnet, er det nettopp fordi vi har vært påpasselige og fulgt lojalt opp myndighetenes oppfordringer, at vi har unngått utbrudd så langt. Vi ser målet i sikte på det som har vært et svært krevende løp for oss alle. Nå gjelder det å ikke snuble på oppløpet. Klarer vi å holde ut og holde avstand i jule- og nyttårsfeiringa i år, kan det hende vi kan se en lysere vår og kanskje en mer normal sommer i vente.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken