Gå til sidens hovedinnhold

Høstens hæsligste eventyr

Artikkelen er over 1 år gammel

Nå starter tiden på året jeg avskyr av hele min sjel og mitt hjerte.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Trønderdebatt)

Nå starter tiden på året jeg avskyr av hele min sjel og mitt hjerte. Tiden da det dukker opp store, tøffe, fremmede SUVer og pickuper i området jeg vanligvis går fredelig i, og renner rundt som om de eier det området vi som elsker naturen bruker hele året. De har betalt for å få braute seg fram og drepe våre opplevelser, plaffer løs og haler med seg skrottene hjem, og tilbake står vi som elsker naturen med en vond følelse i kroppen og lurer på hvor mange sjeler og opplevelser vi mistet i år…

Jeg måtte stanse i trafikken for noen dager siden og vente. Det hadde skjedd noe tre biler foran meg da jeg kom dit, og jeg så ingen skader på noen kjøretøy. Jeg skjønte ikke hva køa oppsto for, inntil jeg fikk et gløtt mellom to biler, av en fyr som slepte et dødt lite lysebrunt rådyr unna veien så trafikken kunne fortsette. Synet satte en innmari støkk i meg og jeg måtte ta meg sammen for ikke å gråte. Så unyttig tap av liv, fordi «first we invented the wheel and then we invented roadkill» (opphav ukjent).

Og da jeg kjørte videre tenkte jeg på min reaksjon kontra en jegers reaksjon. Jegeren ville ha tenkt «fanken, der forsvant god mat» og knapt trukket på skuldrene over å se et nydelig dyr redusert til en haug pelskledd kjøtt som ble slept til side. Jeg, derimot, slet hele dagen med å få synet og følelsen ut av sjela. Har jeg sett det rådyret i området? Bremsa ned og nytt synet av det beitende på jordet inntil jeg måtte kjøre videre fordi noen kom bak meg?

Var det kalv? Voksent? Hadde andre rådyr sett det og sto nå i sjokk? Var det savn i skogen nå? Noen vil anse dette for å være for mykt, men hvorfor skal det anses som en svakhet å være øm for forsvarsløse når det er dyr det handler om?

Bollestad har gått ut med oppfordring om å ikke være redd for å skyte på levende ting. Hun oppfordrer til å ta jegerprøven (noe hun selv har gjort i ekte bibelsk ånd) og komme seg ut i skogen for å drepe mer. NRK har lagt ut forherligende ord om hvor mange som elsker å gå på jakt, det samfunnsnyttige i det «når de i tillegg gjør en forsiktig beregning av folkehelseeffekten, skaper elgjakta store samfunnsøkonomiske verdier». Så med andre ord, istedenfor å gi folk terapi, bør de gå ut i skogen og drepe dyr.

Noen prøver å gjemme seg bak begrepet «forvaltning» også, men den kan de glatt forkaste å misbruke. Det er ikke jegere det er behov for. Det er flere store rovdyr så naturen havner mer i balanse. Den «forvaltninga» som jegere gjemmer seg bak, er en del av ubalansen og det finnes ingen (!) forvaltning i Norge som er til det beste for naturen.

Her handler all forvaltning om å fylle fryseren og komme naturen i forkjøpet. Hvordan ellers forklarer jegerne ca. 30 000 skutte elger hvert år + rådyr, hjort og andre skapninger, kun på noen få uker, mens en normal ulveflokk står for bare skarve 150 elger på et helt år? Kutt ut å gjem dere bak det misbrukte uttrykket «forvaltning».

Vi trenger flere naturelskere og naturfotografer som kan nyte naturen uten å måtte gøye seg med å drepe noe som fortjener livets rett langt mer enn vi utsugende mennesker.

Hvor er verdien for en vettskremt elg jaget av sinte hunder? Hvor er verdien for skadeskutte dyr og lidelsene? Som jeg avskyr denne tia, og de som kun ser profitten i dette. Klarer du ikke å gå ut i naturen og nyte den uten å glede deg over å drepe, så er du såmenn ikke ekte naturelsker. «Høste av naturens overskudd» er lett å gjemme seg bak, når overskuddet har blitt så stort fordi rovdyr har blitt forsøkt utrydda så mennesket fikk ha viltet for seg selv.

Når alt skal regnes i kroner og øre av verdier, taper alltid naturen og dyrene. Alltid. For ingen bryr seg om å måle den faktiske verdien for oss som vil ut og oppleve dyrene kun væpnet med kamera. Den «samfunnsøkonomiske» verdien hos oss som bruker naturen som blå resept hele året. Uten å drepe noe. Vi som føler oss utrygge når vi ser at store, tøffe, fremmede SUVer og pickuper har ankommet skogen og vet at nå ligger det naturforbrukere der ute som liker å drepe dyr gjemt bak løgner av rekreasjon, kos, hygge og forvaltning.

Fra Store Norske Leksikon: Verdi er kvaliteten ved noe, det som er godt ved noe. En tings verdi sies gjerne å bestemme dens viktighet med hensyn til hvordan vi bør gjøre våre vurderinger og beslutninger. Så kan vi nå slutte å tillegge elgjakt og annen jakt falsk verdi når flertallet ikke er interessert i massedrap om høsten?

NOAH: I en undersøkelse fra 2019, gjennomført av Respons Analyse på vegne av NOAH, oppgir 76 prosent at de er enige i at man ikke bør ta livet av ville dyr primært for rekreasjonens skyld, og 84 prosent mener at jakt på rødlistede dyr bør stanses. Hvorfor antar man da at nordmenn flest syns det er greit å ta livet av ville dyr?

Flertallet taper igjen. Og igjen. Og igjen. Fordi flertallet vil beholde den ekte verdien i naturen, og ikke fylle konto, lommebok og fryser. Når skal politikerne lytte? Når vi har mistet alt? Når naturen har tapt – for godt?

Kommentarer til denne saken