NAMSOS: Tall fra Finans Norge viser at det i de ti siste årene har utbetalt godt over 3,5 milliarder kroner i erstatning for frostrelaterte skader i Norge.
– Mange frostskader skjer når mildværet kommer tilbake etter en kuldeperiode, gjerne i tilknytting til uisolerte vannrør i boliger som ikke er tilstrekkelig oppvarmet. Frost får rørene til å sprekke, og når disse tiner strømmer vann ut på gulv. Blir ikke dette oppdaget tidlig nok blir skadene omfattende. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
Økning i skader på hytter
I fjor registrerte forsikringsbransjen godt over 60.000 vann- og frostskader i private hus, leiligheter og hytter. Høyest økning finner man i antall tilfeller av frostskader i hytter.
– De tre siste årene har vi registrert en markant økning på over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Slike skader blir stadig dyrere å utbedre. I de verste tilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, og for mange hytteeiere blir slike minusgrader svært kostbare, sier han.
Enkelt å unngå
Mange av frostskadene kunne enkelt vært unngått, for mange av skadene som meldes inn skyldes at folk ikke har stengt av vannet før man forlot en hytte eller bolig.
– Det er ikke bare eldre hytter som rammes, men også moderne hytter. Noen er gjerne utstyrt med muligheter for å fjernstyre varmeovner, men slike systemer er sårbare ved strømbrudd. En liten vannlekkasje kan utvikle seg til en omfattende og dyr vann- og frostskade hvis det ikke blir tatt hånd om raskt nok, sier Brandeggen.
Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette risikerer man avkortning i erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. I fjor ble det registrert vel 5.000 vannskader bare på hytter her i landet.
Slik unngår du frostskader
- Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
- Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.
- Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
- Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
- Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.
- Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).
- Har du varmeovn på i ubebodd hytte, så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.
Slik tiner du frosne rør
- Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen - gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
- Varm opp rommet.
- Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.
- Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.
- Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.
Kommentarer til denne saken