Gå til sidens hovedinnhold

Høysesong for frostskader – slik unngår du å havne i knipa

Artikkelen er over 1 år gammel

Mange steder i landet opplever nå en intens kuldeperiode, men etter hvert kommer varmegradene tilbake. Da kommer også mange til å oppdage at de har fått frostskader.

NAMSOS: Tall fra Finans Norge viser at det i de ti siste årene har utbetalt godt over 3,5 milliarder kroner i erstatning for frostrelaterte skader i Norge.

– Mange frostskader skjer når mildværet kommer tilbake etter en kuldeperiode, gjerne i tilknytting til uisolerte vannrør i boliger som ikke er tilstrekkelig oppvarmet. Frost får rørene til å sprekke, og når disse tiner strømmer vann ut på gulv. Blir ikke dette oppdaget tidlig nok blir skadene omfattende. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Økning i skader på hytter

I fjor registrerte forsikringsbransjen godt over 60.000 vann- og frostskader i private hus, leiligheter og hytter. Høyest økning finner man i antall tilfeller av frostskader i hytter.

– De tre siste årene har vi registrert en markant økning på over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Slike skader blir stadig dyrere å utbedre. I de verste tilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, og for mange hytteeiere blir slike minusgrader svært kostbare, sier han.

Enkelt å unngå

Mange av frostskadene kunne enkelt vært unngått, for mange av skadene som meldes inn skyldes at folk ikke har stengt av vannet før man forlot en hytte eller bolig.

– Det er ikke bare eldre hytter som rammes, men også moderne hytter. Noen er gjerne utstyrt med muligheter for å fjernstyre varmeovner, men slike systemer er sårbare ved strømbrudd. En liten vannlekkasje kan utvikle seg til en omfattende og dyr vann- og frostskade hvis det ikke blir tatt hånd om raskt nok, sier Brandeggen.

Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette risikerer man avkortning i erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. I fjor ble det registrert vel 5.000 vannskader bare på hytter her i landet.

Slik unngår du frostskader

 • Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.
 • Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.
 • Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.
 • Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.
 • Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.
 • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).
 • Har du varmeovn på i ubebodd hytte, så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.

Slik tiner du frosne rør

 • Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen - gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.
 • Varm opp rommet.
 • Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.
 • Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.
 • Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Kommentarer til denne saken