Gå til sidens hovedinnhold

Hva er det som gjør deg til et bedre menneske enn oss jegere?

Ja, takk. Begge deler?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det fungerer stort sett egentlig kun i hundremetersskogen, vi andre må nok innse at i den virkelige verden så er ikke dette noe man opplever hver dag. Så du Berit, som er en så stor naturelsker. Hvorfor distanserer du mennesket fra naturen? Er ikke mennesket en del av naturen? Er ikke vi skapt av naturen? Og har gjennom evolusjon blitt til det mennesket vi er i dag? Har vi ikke gjennom årtusener livnært oss av hva naturen har gitt oss å leve av? Samtidig som vi har gitt tilbake til den? Det har gjort at det er blitt skapt en balanse.

Jeg er ifølge deg i NA 7. september i NA, en drapslysten kvinne, som stikker en tur ut i skogen og skyter det meste jeg ser, brutal morder som elsker blod, jeg poserer gjerne med mine drepte dyr og gliser bredt dekt av blod. Hva vil du oppnå med å stigmatisere meg og mange andre kvinner som jakter? Eller jegere generelt? Hva er det som gjør deg til et bedre menneske enn oss?

Jeg jakter som sagt, men nå har det seg sånn at det er noen andre som bestemmer hva jeg kan jakte på. Er jeg heldig å få kjøpt jaktkort på villrein, er det dyret som står på kortet jeg kan forsøke å få felle. Jeg har i høst tråkka ganske så mange mil, over flere dager for å finne nettopp det dyret. Og da tar man ut de svakeste dyra. Har man kalv, tar man ut en liten kalv som ikke kommer til å overleve vinteren. Men som dør av sult eller blir pint i hjel av rovdyr… – Er det det du syns er så fint? Skam deg i så fall….!

Jeg kan også fortelle deg at kameraet mitt har blitt flittig brukt under villreinsjakta, mange blinkskudd av majestetiske dyr, jeg har ikke bare jaktet på det rette dyret, men jeg jakter like mye på opplevelser, motiver, nyte fargespillet, nyter å komme nær en flokk med villrein, kun for å se... med rifla ved siden av...

Så er du inne på rovdyr, og rovdyrpolitikk. Tror du hvem som helst kan jakte på de store rovdyra å felle de i hytt og (ge)vær? Da har du ikke gjort hjemmeleksa di.

Les også

Den verste tiden for naturelskere er nå

Så går du til angrep på meg på nytt, fordi jeg er sauebonde! Men ta det helt med ro altså. Jeg tar virkelig ikke kritikk fra noen som jeg aldri kommer til å be om råd fra! Merk deg det!

Sauene våre er med på å opprettholde den flotte naturen vi har i Norge, som naturfotografer nyter godt av.

Heldigvis er vi ikke plaget med rovdyr her i området, men hvorfor i himmelens navn skal jeg pålegge sauebønder i andre deler av landet å måtte forholde seg til et rovdyr jeg helst ser ikke kommer hit? Har du tatt en titt til Rendalen og sett hvordan stoda er der? Ta deg en tur dit kanskje og gjør litt research.

Vet du hva som skjer i områder der hjortestammen ikke blir forvaltet på en sunn måte?

Norsk Hjortesenter har i flere år gått ut og fortalt nettopp det – de dør av sult. Langt over 10.000 dør i løpet av vinteren. Løsninga er ifølge deg å ha mer rovdyr som får rive dyra i filler, pine de og i verste fall begynne å fortære de før de er døde! Så mye bedre ikke sant?

Så er det alle de naturfotografene da, som er så heldige at vi har dette flotte kulturlandskapet i Norge, skapt gjennom generasjoner, som nå dessverre gror igjen. En elt naturlig prosess i og med at mennesket trekker seg tilbake og lar arealer som tidligere var innmark med åker og eng gro igjen og ikke minst beiteområder i utmarka, skogen og på fjellet. Det blir tett kratt og buskas, så tett at viktige blomster dør ut for det blir for kaldt, mørkt og rått for dem, med dem dør viktige pollinerende insekter, som er så mye mer viktig for økosystemet enn både ulv og bjørn.

Siden du virker til å være en engasjert dame, syns jeg du burde snakke deres stemme jeg.

Så vil jeg også få tilføye at Canned hunting, er en industri jeg tar sterkt avstand fra.

Jeg er ikke så imponert over den «stemmen din til de stemmeløse». På tide å våkne nå.

Hver gang den røde jegeren kommer over omgivelser i naturen som er slående vakre eller fullkomne – en svart tordensky med regnbuens glødende krumning over fjellet; En langstrakt prærie som bader i det blodrøde skinnet fra solnedgangen – da stopper han opp et øyeblikk for å gi takk og tilbedelse.

Charles Alexander Eastman, Sioux