Gå til sidens hovedinnhold

Hva er god byggeskikk?

I grunnen har jeg ikke peiling på det, og dette er da heller ikke et forsøk på å belære noen om det. Men, Carl Ivar Storøy hadde ganske sterke meninger om dette , angående nybygget på Hunn skole, i sitt leserinnlegg i NA fredag 8. oktober, og jeg må bare innrømme at jeg ble aldri så lite provosert av det han skrev.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Derfor dette bidraget til debatten.

For ordens skyld må det nevnes at undertegnede har vært en del av byggekomiteen for denne prosessen, og har derfor kjent til planene for den nye flerbrukshallen en tid. Det kom derfor ikke som et sjokk for meg da den ruvende kolossen begynte å ta form. Og, det er akkurat det som er poenget mitt, det holder på å ta form, og er langt fra ferdig. Ja, den er stor, og ja, den tar plass, flerbrukshaller bruker gjerne å gjøre det.

Les også

Larvikitt og estetikk i Overhalla

Så til spørsmålet jeg stilte i overskriften. Hva er god byggeskikk? Ja, det har vært tradisjon med hvite trønderlåner med saltak, røde fjøs på gården med saltak, og de aller fleste hus fram til dags dato har vært panelkledde boliger med, ja nettopp, saltak. Og ja, det er slike bygninger som omgir Hunn skole i dag. Men, er det sånn at dette skal være styrende for hvordan man ønsker at den nye skolen skal se ut? Er det slik, at fordi det alltid har vært sånn, skal det fortsette å være sånn?

Ser man 500 meter i nordvestlig retning fra Hunn er det slettes ikke alle av de nye eneboligene som settes opp, som har tradisjonell bordkledning og saltak. Hunnaåsen vokser seg stadig større, og det er spennende å følge utviklingen også i arkitektur. Derfor synes jeg også at man som kommunal utbygger skal få lov å være litt nytenkende og leken. Jeg synes det bygget som holder på reise seg på Hunn er spennende. Koblingen mellom massivtre og betong er også et alternativ som gir god klimaeffekt.

I dag framstår den nye flerbrukshallen på Hunn som en stor svart kloss uten noe sjarm. Så kjære Carl Ivar, og andre som ikke synes dette ser bra ut, vent til den blir ferdig, vent til den er blitt sammenføyd med resten av skolen. Gled dere til å se effekten av den mørke larvikitten i kombinasjon med massivtrebygningene rundt. Fargene på dører og rundt vinduer i bygget.

Vent til det blir lys i vinduene og liv i bygget. Da er jeg sikker på at vi blir stolte av den nye skolen, og den nye flerbrukshallen. Selv om den ikke står i stil med det som har vært standard byggeskikk de siste hundre årene.

Kommentarer til denne saken