Det startet så ille som jeg hadde fryktet. Stjørdal – der storflyplassen ligger og bringer oss bort fra regntunge Trøndelag – fikk så hatten passet. Terningkast 2. Dommen var: «Denne byen er en gigantisk skysstasjon». Det falt naturligvis ikke i god jord. Statsråd Ingvild Kjerkol var blant dem som ble smått irritert for at noen «forståsegpåere» tråkket på heimplassen hennes.

Så må jeg innrømme at der og da ble jeg iskald. Enn om Steinkjer kom bedre ut i testen enn Namsos? Det ville ikke være til å leve med. På dette tidspunktet visste jeg ikke at disse Sentrumskontrollørene med ei slik skarp penn, flotte detaljbilder, og mellom oss sagt, en svær kjeft, også skulle legge vegen om heimbygda Overhalla og naboene i Grong.

Det gikk jo riktig ille om en skal dømme ut fra terningkastene, men det gode med Sentrumskontrollørene er at alt er ment i beste hensikt. Sannheten, deres versjon av den, kan være tungt som et langt uår å svelge, men midt opp i dette finner de noen lyspunkter. For terningkast null eksisterer ikke.

For Namsos var dommen: Terningkast 3 og terningkast 6 for potensial. «Hvorfor skal Namdalens hovedstad prøve å bli en middelmådig kopi av Trondheim?»

Enda godt det ikke sto Steinkjer!

Overhalla kunne glede seg over terningkast 2. «Ranemsletta kunne ha vært hvor som helst»

Enda godt at en slipper å kjøre så langt for å komme til hvor som helst!

Nådeløst, Grong: Terningkast 1. «Grong må gjøre noe med sentrum»

Enda godt at vi vet at verdens navle for oss ligger i Grong om vinteren. Hva trenger en et sentrum til da, når vi har Bjørgan.

De vet hva de snakker om. Journalisten Stefan Kaliski, som tar mastergrad i Kulturminneforvaltning ved NTNU og kunstfotografen Mikkel Marhaug, som studerer ved Kunstakademiet i Trondheim. Deres utgangspunkt har vært stedsutvikling i byen og på landet; hva fungerer og hva kan gjøres bedre?

Selv om Overhalla og Grong fikk litt lunken omtale, skulle jeg anbefale til hvem som helst, at de kan flytte dit ut fra ei liste med plussfaktorer lenger enn Namsen.

Debattredaktør Lars Mørkved

Etter at Steinkjer ikke fikk mer enn terningkast tre – det samme i Namsos – la jeg bort alt av stolthet og begynte å lese for å forstå hva de var ute etter. De som har fått dommen skal være glad for at noen har sett dem i korta. Det er lærerikt og artig å oppdage heimplassen med nye briller. I disse ferietider kan det være flere tenker slik. Kommer de tilbake?

Hvordan har serien blitt mottatt blant leserne? Med våre digitale verktøy ser vi svart på hvitt hva leserne leter etter blant de lokale nyhetene. Hvor mange som åpner artiklene, hvor lenge de leser, hvilke aldersgrupper som leser hva, om det er menn eller kvinner og hvor de kommer fra. Ikke minst kan vi måle engasjementet.

Så kan du selv tippe hvor Sentrumskontrollørene har truffet leserne best – Namsos eller Malm. Jeg kjenner for lite til det stolte samfunnet tuftet på en rik gruvehistorie til å si hva som traff nerven hos folk der. Da er det lettere med Namsos. Blant byens befolkning har det vært et vanvittig engasjement rundt framtida til Samfunnshuset i Namsos, som politikerne vil søke om å få rive etter at kommunestyreflertall gikk inn for sanering.

Hva mener Sentrumskontrollørene? Jo, de slår fast at Namsos har Norges flotteste samfunnshus! Gjett om de traff hjertet til alle som går rundt og håper at politikerne tar til vettet og omstøter sitt vedtak. Uansett hva som er rett eller uriktig i denne saken, er det trist at Namsos kan bli landskjent for at de har revet landets flotteste samfunnshus. Som er hva? Årets beste sitat rundt hvordan Samfunnshuset i Namsos har blitt behandlet opp gjennom årene kommer, ikke uventet, fra Sentrumskontrollørene: «Det er som å pakke en Rolexklokke i en hundepose».

Vet du hva? Selv om Overhalla og Grong fikk litt lunken omtale, skulle jeg anbefale til hvem som helst, at de kan flytte dit ut fra ei liste med plussfaktorer lenger enn Namsen.

Når det gjelder Namsos var det lærerikt og en bekreftelse på det mange har snakket om. Forfall, spøkelse-bygg, åpne sår etter bygninger som er revet. Alt dette er mulig å gjøre noe med, på sikt. Sentrumskontrollørene slipper å ta stilling til om at heisene skal forsvinne i alpinanlegget I Bråten og småbarnsfamilier som truer med å flytte om en ny skolestruktur ender med alt skal plasseres i sentrum. Bolyst er så mangt – namsospolitikere får litt å styre med.

Terningen er kastet!