At vi lever i et samfunn der det etterstrebes å være på topp hele tiden, hersker det for meg liten tvil om. Vi skal være lykkelige, glade og se bra ut. Slik skal det helst være hele tida. Flotte, flinke og i total zen over hele linja. Det er liksom ikke er godt nok «bare» å ha det bra.

Mobiltelefonen gjør det mulig å observere andres liv, og det blir nesten umulig å ikke sammenlikne seg med andre. I tillegg er det fort gjort å glemme hvor stor kontroll vi faktisk har på det som kan bli standarden for den enkelte. Man kan knapt åpne telefonen før morsomme, vakre og flinke mennesker dukker opp fra fjern og nær. Og la meg presisere: mine egne kanaler på sosiale medier er ikke bedre.

Av en eller annen grunn begynner jeg å tenke på ei av bøkene om Albert Åberg. Det har vært jul, akkurat bikka nyttår og som sikkert mange kjenner seg igjen i, har man rukket å bli rimelig forsynt av jula på dette tidspunktet. Albert og pappa kjeder seg. Faren til Albert er rimelig moderne, alenefar på 70-tallet og greier, men nå er farmor på plass. Hun rydder og vasker bort jula slik at Albert og pappa får enda bedre tid til å kjede seg.

Samtidig går farmor bare rundt og ler mens hun gjentar at det er bare bra de kjeder seg, jammen er det bra. Etter hvert ringer bestekompisen Victor på. Albert blir kjempeglad, kanskje mer glad enn ellers, og det er nettopp det som er moralen i boka. Hadde Albert blitt så glad om han ikke hadde kjedet seg før Victor kom?

Å kjede seg er ikke farlig, på lik linje med at det ikke er farlig «bare» å ha det bra. Man trenger selvfølgelig ikke ta bilde av sure barn på tur i plaskregnet eller en kvise som er kommet ti år på etterskudd, men det hadde heller ikke vært så farlig. Folk flest ville sikkert trukket et lettelsens sukk.

Og selv om jeg helt sikkert kommer til å etterstrebe å være flott, flink og i total zen på sosiale medier, skal jeg prøve å huske på farmoren til Alberts moral om at det ikke er så farlig at ting bare er helt ok, for da vil det i alle fall kjennes når noe blir ordentlig bra.