Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal eie naturressursene våre?

Når Senterpartiet tillater seg å kritisere de som eier 1,5 millioner dekar skog og utmark i Namdalen, og mener noe om hvem de selger til blir det bråk.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da blir men straks stemplet både som useriøs og historieløs. Det tar jeg med stor ro og tar det som et tegn på at her er det tråkket på noen ømme tær. Selvsagt vet eierne at de med eierskapet til 1,5 millioner dekar skog og utmark av det beste vi har i landet knapt nok har skapt en eneste arbeidsplass i Namdalen.

Les også

Eks-ordfører langer ut mot skogeiere: – Det verste som har skjedd Namdalen. Et sorgens kapittel

Derfor denne karakteristikken av de som kritiserer dem. Mer forstemmende er det å lese at NA på lederplass mandag 5. oktober synes å mene at norsk og utenlandsk eierskap er det samme. Der er det ikke! Den beste formen for eierskap er at naturressursene forvaltes av de som bor her og har sitt daglige virke her sammen med alle andre som bor i Namdalen.

For meg og for Senterpartiet er dette en alvorlig sak, kanskje den største politiske saken vi har i Namdalen. Kampen for naturressursene vi har felles i Namdalen er en kamp vi gjerne kjemper på vegne av kommende generasjoner.

Les også

Skogsalg skaper strid

Jeg må dessverre si at lederen i NA er både skuffende og defensiv. Jeg hadde håpet NA i denne saken sto på folket i Namdalen sin side og ikke på norsk og utenlands storkapital sin side. Da hadde virkelig NA kunne vært en «STOLT NAMDALING». Jeg vil utfordre Ola Mæle: hvis du skal selge 600 000 dekar skog og utmark, ta en runde med bønder i Namdalen og høre hvordan interessen er for å kjøpe små eller større teiger av eiendommen.

Det kunne styrke mange bruk og skape bosetting og verdiskaping i Namdalen i generasjoner framover. Så til slutt vil jeg utfordre de to store eierne av naturressurser våre til å møte politikerne i Namdalen for fortelle hvor mange arbeidsplasser de ser for seg å skape framover. I Ytre Namdal er det ikke uvanlig.

Kommentarer til denne saken