Ved sol og 22 grader utendørs, kan varmen i en bil nå opptil 85 grader. Dette skjer fortere enn man tror, og forsikringsselskapet Fremtind fraråder nå folk fra å la hunden være igjen alene i bilen.

– La hunden være hjemme i stedet for å la den være igjen i bilen, om du må ut på et ærend. I sommervarmen er det uansett viktig å passe på at hunden ikke blir for varm, og sørge for at den får i seg mer vann enn vanlig, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Hunder kvitter seg med overskuddsvarme gjennom å pese. I en innestengt bil med høy temperatur, blir lufta fort full av vanndamp. Det minsker effekten av pesinga til hunden.

Pliktig til å hjelpe dyr i nød

– Dersom du ser en hund som er etterlatt alene i en bil i varmen, må du først prøve å få kontakt med eieren. Dersom det ikke er mulig, ring politiet, oppfordrer Nielsen.

For å oppspore eieren av en bil, kan du sende en SMS til Statens vegvesen. Skriv REGNR og registreringsnummeret på bilen, og send til 2282. Får du ikke tak i eieren av bilen, ring politiet på 02800, eller Mattilsynet.

Man er pliktig til å hjelpe et dyr i nød. Får du verken tak i eier, politi eller mattilsynet kan du ta deg inn i bilen, hvis du ser at hunden lider.

Noen nyere biler har «hunde-modus», hvor aircondition er på selv om eier ikke er til stede. Sjekk tilstanden til hunden ved å banke på vinduet, for å se om hunden reagerer.

Disse tegnene skal du se etter

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den peser kraftig, er ustødig, forvirret, har tørre og røde slimhinner, besvimer eller kaster opp.

Normal temperatur for hund er mellom 37,5-39 grader. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer – og i verste fall dø.

Når hunden først er blitt overopphetet skal du kjøle den ned. Ta den med til et sted med skygge, og kjøl den ned med vann eller et vått håndkle. Ikke bruk is, da den kan få sjokk. Ta vann på potene, brystet og magen til hunden, og prøv å få den til å drikke.

Ring en veterinær som kan vurdere situasjonen. I noen tilfeller må hunden kjøres til en klinikk så den kan få væskebehandling eller sjekkes for skader.