Hvis folk sjekker ut alderen min, får jeg fort høre det: «Gi henne smokken»

Kirsti Karina Dahl Sæternes

Kirsti Karina Dahl Sæternes Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Som ung, og aktiv i debatter, møter jeg ofte hersketeknikker som spiller på alderen min. Jeg sitter på sofaen i den stadig mørknende stua, og burde slå på lyset snart, men jeg finner meg selv oppslukt i et kommentarfelt på Facebook. Hvis folk sjekker ut alderen min, får jeg fort høre det. «Du skjønner sånt når du blir eldre», «Jentungen skjønner ikke hva hun prater om», og «Gi henne smokken». Slike sjarmerende kommentarer, som ikke akkurat får meg til å føle meg som en likeverdig debattpartner. Jeg vet imidlertid godt forskjellen på aldersdiskriminering og «bare» usakligheter. Skjønt, kommentarfeltet skulle gjerne vært foruten det siste også.

Da jeg leste sakene om Mathias Nilsen, Bendik Emilsen og debattklimaet i Ytre Namdal, og leserinnlegget til førstnevnte, satt jeg igjen med motstridende følelser. De har flere gode poenger, virkelig, det er ikke det det står på. Ungdom bør mer inn i de offentlige debattene, og voksne må være bevisste på hvordan de opptrer. Men jeg opplevde at skribentene påtok ungdommene en slags offerrolle. En offerrolle jeg absolutt ikke ønsker å bære.

«Det kan virke som om vi ungdommer ikke får lov til å mene noe bare fordi vi ikke har vært i arbeidslivet.» For meg som leste saken, ble dette en høyst ulogisk konklusjon å trekke. Ingen steder tidligere i artikkelen er det nevnt noe om ungdomsargumentet, og ingen av de saksede kommentarene brukte hersketeknikken. Jeg vet selvsagt at umyndiggjøring av ungdommers meninger er et nokså vanlig fenomen, men jeg synes også at vi ungdom har en uvane hvor vi drar dette ungdomskortet litt for hyppig. Dette er min første bekymring.

Aldersdiskriminering er en vanlig hersketeknikk i debatter. Min påstand er at dobbel aldersdiskriminering er minst like ille. Dobbel aldersdiskriminering er et begrep som jeg tviler på at er blitt referert til før. Det burde kanskje heller hete «å trekke aldersdiskrimineringskortet». Begrepet omhandler hendelsen når de som pleier å bli aldersdiskriminert (i dette tilfellet ungdommen i debatter) bruker dette «aldersdiskrimineringskortet» når de møter motgang, selv om motgangen de får ikke innebærer diskriminering på bakgrunn av alder. Dette er faktisk med på å redusere debattens nivå, og den setter ytringsfriheten i en ubehagelig posisjon. Dette er innleggets andre poeng.

Jeg stusser på Nilsens formulering om at han skal få mene det han mener «uten å bli kalt rasist, klimafornekter eller kvinnediskriminerende». Den er bekymringsverdig. En burde selvsagt holde seg for god til usaklige personangrep, men man burde kalle rasister for rasister, og kvinnediskriminerende mennesker for nettopp det. Hvorfor? Fordi ytringsfriheten ikke verner avsenderen mot motsvar. I ordene hans ligger «Jeg har ytringsfrihet, så du får ikke si meg imot.». En slik holdning er farlig.

Jeg finner det også foruroligende at han automatisk setter kobling mot kritikk han mottar for sine meninger til degraderinga av ungdoms meninger. Her viser jeg til sitatet tidligere nevnt: «Det kan virke som om vi ungdommer ikke får lov til å mene noe bare fordi vi ikke har vært i arbeidslivet.» Denne automatiske konklusjonen er faktisk en hersketeknikk i seg selv. Man kan være uenig, og det har ikke noe med at motparten er ungdom å gjøre. Man er simpelthen uenig i argumentasjonen.

Mitt tredje poeng er at det slett ikke bare er voksne som må være bevisste på hvordan de opptrer i debatten. De voksne fungerer som rollemodeller og setter i stor grad standarden, og en ugyldiggjøring av ungdommers meninger, bare fordi vi er ungdom, er farlig, degraderende og forkastelig. Men unge mennesker som vil inn i debatten må være klar over hvor mye ansvar dette medfølger. I en debatt må man stå til ansvar for det man sier, enten man er 15 eller 82. Man må også akseptere at andre har ulik mening – og det skal de få ha, uten at vi ungdommen skriker om urettferdig aldersdiskriminering av den grunn. Usaklige kommentarer er selvsagt ikke greit. Men det var de i utgangspunktet ikke heller.

Jeg kjenner godt den grenseløst irriterende følelsen når stemmen min blir stemplet som mindre verdt fordi jeg er ung. Men jeg nekter å stå og hyle over aldersdiskriminering når folk «bare» er usaklige. Hvis de klarer å være usaklig uten å blande inn alderen min, skal ikke jeg være så usaklig å bruke alderskortet unødig. Såpass bør forventes i en saklig debatt. Jeg kan selvsagt være irritert over usakligheten i seg selv, men jeg nekter å la meg degraderes til et offer oftere enn jeg er det. Jeg forventer å være en likeverdig i debatten. Vi må kunne be om en saklig debatt uten å samtidig klandre alle andre. Å rope «Ulv, ulv!» hver gang noen er uenige med oss, og kalle uenigheten aldersdiskriminering, bidrar bare til å senke nivået i debatten.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken