NAMSOS: Selv om det har ligget i kortene at det skulle bli slik, var det først lørdag ettermiddag den endelige bekreftelsen kom.

Da kunngjorde presidenten i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) at Trondheim skal være vertskap for mesterskapet i 2025.

At det skulle bli resultatet var ingen overraskelse, da Trondheim var eneste søkerby. De søkte mesterskapet også i 2021 og 2023, men begge de to gangene tapte de for henholdsvis Oberstdorf og Planica.

På det tredje forsøket var det ingen tvil, og nå kan utøvere med ambisjoner om VM-deltakelse i 2025 glede seg.

– Det hadde vært rått, men det er for langt fram i tid

Utenfor stuedøra

Thomas Hjalmar Westgård og Ane Appelkvist Stenseth har begge opplevd VM «på bortebane». Som bosatt i Trondheim kan begge se fram til et mesterskap rett utenfor stuedøra – selv om det er noen år fram

For at det ligger motivasjon i et mesterskap i Trondheim er hevet over enhver tvil.

– Hvis ikke dette gir motivasjon, kan jeg like godt legge opp, sier Westgård.

Mens norske skiløpere må forberede seg på tøffe krav og kvalifiseringer for å komme gjennom nåløyet og få gå VM på hjemmebane, er Westgård i en litt annen situasjon. Han er irsk statsborger, og er Irlands klart fremste skiløper.

Trondheim tildelt ski-VM 2025

Når han i tillegg har prestert som han har gjort de siste sesongene, er det liten grunn til å tvile på at det er aktuelt med VM-start for hans vedkommende i 2025.

– VM er et helt naturlig langtidsmål for min del, sier Westgård, som VM-debuterte i Lahti i 2017 og som også var med i Seefeld i 2019.

I 2018 var det OL i Pyeongchang i Sør Korea. Han har derfor allerede deltatt i tre store mesterskap, og kan belage seg på VM i Oberstdorf 2021, OL i Beijing i 2022 og VM i Planica i 2023, før mesterskapet på heimebane i 2025.

– I 2025 vil jeg jo være i min beste alder fysiologisk, og ingenting hadde vært morsommere enn å stille til start der, i mitt livs form, sier Westgård som er 1995-årgang, og som derfor vil være 30 år i VM-året.

Veldig motiverende

Ane Appelkvist Stenseth er født samme år som Westgård, og hun fikk oppleve VM som reserve i Seefeld i 2019.

Hun er bosatt ikke langt fra VM-anlegget i Granåsen i Trondheim, og setter pris på tildelinga.

– Det er veldig artig med VM på hjemmebane, og det er så klart veldig motiverende å kunne trene mot noe så stort som skal være hjemme, sier hun.

Og med det ligger det i kortene at Namdalens eget sprintess har lagt en plan for en skikarriere som skal vare lenge – i alle fall til 2025.

– Jeg har per dags dato ingen plan om å gi meg før den tid nei, sier hun med et smil.