For i våre fjell- og skogområder står det en mengde hytter til vår disposisjon. Noen er små koier med plass til bare to personer, mens andre er store, nye hytter med plass til to familier eller hele vennegjengen. Felles for de alle er at de kan leies for en forholdsvis rimelig penge, uten andre forpliktelser enn at du må betale på forhånd, og ordne etter deg før du forlater hytta.

100 hytter i Namdalen

Her i Namdalen er vi ekstra heldig stilt når det gjelder å velge og vrake i utleiehytter. Tar vi med Statskogs- og fjellstyrenes hytter og koier i de namdalske kommunene, byr det på nesten 90 overnattingssteder i våre vakre fjellområder. Tar vi også med fjellene i Snåsa, som for mange namdalinger er et populært turområde, kommer vi opp i omtrent 100 utleiehytter. Og da snakker vi om offentlige hytter ment for allmennhetens bruk. I tillegg kommer alle de private hyttene som ligger ute for leie.

For å sette vårt unike og omfattende hyttetilbud litt i perspektiv: Hvis du drar på tre hytteturer i året her i Namdalen, kan du leie hytter i 33 år uten å være på samme hytte.

Statskog

– Våre utleiehytter er et flott alternativ.

Friluftskoordinator i Statskog, Eva Kristin Grøndal, synes det er fint å kunne tilby overnatting i våre fjellområder til de som ikke eier egen hytte. Men også de som har egen hytte benytter seg av Statskogs tilbud for å oppleve nye plasser.

– Det er jo en flott oppgave, men også en ansvarsfull jobb, å legge til rette for folks fritid og naturopplevelser. Derfor prøver vi hele tida å forbedre tilbudet blant annet ved å oppgradere hyttene. Men selv om vi bruker mye penger på å pusse opp gamle skogshusvær, prøver vi å beholde det gamle preget og historien rundt hyttene, forklarer Eva Kristin, som har ansvaret hytter, jakt og fiske i Midt-Norge.

Åpne buer

Statskog har alt fra små buer og koier som i utgangspunktet er gratis, større hytter som leies ut for kortere opphold, til langtidsleie på åremål.

– Åpne buer som vi har noen av i Namdalen, er ment for friluftsfolk som trenger et enkelt nattely. De som kommer først har fortrinnsrett, men har du ligget der en natt må du vike hvis det kommer nye, sier Eva Kristin.

For seg selv

Opprinnelig var disse enkle koiene satt opp for skogsdrift og utmarksbruk. De sto som regel ulåste for å gi folk tak over hodet under rast eller kortere opphold. Statskog ønsker å holde liv i denne tradisjonen, slik at buene fremdeles er åpne og gratis. Men det oppfordres til fornøyde overnattingsgjester å gi et frivillig støttebeløp, slik at det gode tilbudet kan videreføres.

– Våre hytter og koier er også et fint alternativ til de som ønsker å være på fredelig plasser litt for seg selv. De fleste har jo også mange uoppdagede steder i sitt nærområde. Koronatida har fått mange folk ut av sofaen for å bli kjent med sitt eget land, så hytteutleia har hatt en gledelig økning de to siste årene, avslutter friluftskoordinatoren i Statskog.

Fjellstyrene

Men den desidert største offentlige utleieren av hytter i Namdalen er fjellstyrene. De fleste kommunene i Midtre og Indre Namdal har ett eller flere fjellstyrer som har ansvar for et stort antall hytter. Leder Vidar Formo i Snåsa fjellstyre melder om en stor økning av utleiehyttene de to-tre siste årene.

– Men helt siden 2010 har det stadig blitt flere som etterspør hyttene våre, men også hos oss har norgesferie-effekten slått inn i fjor og i år som en ekstra topp.

Han roser folk for at de behandler hyttene og utstyret pent og ordner opp etter seg før de drar.

Fakta

Både Statskog og fjellstyrenes hytter er stort sett enkle bygg i skogen eller på fjellet. De er satt opp for å ivareta allmennhetens mulighet til friluftsliv, bærplukking, jakt og fiske.

Man henter vann i nærmeste sjø eller bekk.

Utedo er vanlig standard, og vedfyring gjelder som oppvarming.

Matlaging foregår stort sett over koketopp med gassbluss.

Nesten ingen av hyttene har innlagt strøm, men de fleste har i dag solcelleanlegg som sørger for lys.

Man vasker og ordner etter seg slik du selv ønsker å finne hytta når du ankommer.

1.000 utleiedøgn

I Namsskogan kan Sissel Grongstad, som er leder av fjellstyret fortelle at de allerede har passert over 1.000 utleiedøgn på sine 15 hytter.

– Vi har nesten bare utenbygds folk i hyttene våre. 95 prosent av de som overnatter kommer fra andre kommuner, og mange kommer langvegsfra. Vi har både hytter der man kan kjøre helt fram i sommerhalvåret, og hytter du må gå en bit for å komme til. Men om vinteren er det mulig å leie skyss for ryggsekk og varer med snøskuter.

Fra hele Sør-Norge

Nils Vidar Bratlandsmo, som er daglig leder i fjellstyrene i Lierne, sier det har vært en markant økning i brukerdøgn på hyttene.

– Det kommer mange turfolk, fiskere og jaktlag fra Østlandet og ellers hele Sør-Norge, men vi ser også nå at lokale folk benytter hyttene mer. Vi prøver å skape et variert hyttetilbud ved å vedlikeholde de tradisjonelle, vanlige hyttene, men bygger også noen nye, litt større hytter der to familier eller større vennegjenger får plass.