Gå til sidens hovedinnhold

I Mona B. Granmo sin natur, er det kun plass til næring og jakt som sport

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva er det som gjør deg til et bedre menneske enn oss? Spør Mona B. Granmo etter Berit Helbergs innlegg i Namdalsavisa 07.09.2021.

Les også

Hva er det som gjør deg til et bedre menneske enn oss jegere?

Jeg tviler på om Berit Helberg distanserer seg fra naturen fordi hun innser at drap av dyr i 2021, er en noe underlig måte å oppleve naturen på.

Så kommer de samme gamle påstandene fra Mona B. Granmo som vi har hørt så altfor ofte og som vi etter flere år, må trekker likegyldig på skuldrene med et lite smil, hver gang vi hører det.

Er ikke mennesket en del av naturen? spør Mona. Er ikke vi skapt av naturen? Og har gjennom evolusjon blitt til det mennesket vi er i dag? Har vi ikke gjennom årtusener livnært oss av hva naturen har gitt oss å leve av?

Men så utelater hun kanskje noe av det viktigste. Nemlig det som har ført til at de ville dyrene på kloden vår har blitt kraftig redusert og stadig flere dør ut. Hovedgrunnen til at jordas arter forsvinner, er jakt… og da spesielt jakt dom hobby, rekreasjon og sport. Når 96 prosent av jordas pattedyr består av mennesker og husdyr, og kun 4 prosent består av ville dyr, blir det ekstremt egosentrisk å utøve en sport som er med på å redusere de 4 prosent ytterligere.

Når Mona bedyrer at hun «tar ut de svakeste dyrene», må man trekke litt på smilebåndet, for hvem og hva er det hun forsøker å rettferdiggjøre… seg selv? Når har f.eks en elgjeger droppet en storokse med et imponerende gevir, til fordel for ei gammel ku? Bare å trykke slike påstander, havner på sin egen urimelighet. Og når Mona så forklarer at hun dreper de kalvene som ikke kommer til å overleve vinteren, kan man jo bare undre seg over hvilke gudegaver hun har fått som kan forutsi slikt. Og så kom det fra Mona……stakkars dyr som pines ihjel av rovdyr. Når så du forresten sist et jaktlag posere i lokalavisa med ei skutt gammel elgku?

I Midt-Norge, region 6, slippes det rundt 360.000 sau og lam på beite, og det finnes ca 180 rovdyr i samme område. Likevel evner ikke saueeierne å passe egne dyr og forlanger at naturens egne skal skytes.

Fra en svensk undersøkelse, viser det seg at 14 prosent av all elg skadeskytes, noe som skulle bli over 4.000 elg omregnet til norske forhold. 39 prosent av rev skadeskytes, noe som i Norge tilsvarer ca 8.000 skadeskutte rever. Slik kan vi ta art for art, og spørsmålet blir da til Mona.

Dette står du inne for?

Skam deg i så fall….!

Jeg vet ikke helt hva Mona B. Granmo sikter til når hun så påpeker at «Samtidig som vi har gitt tilbake til den?»

Hva har hun gitt tilbake? Jeg kan ikke se annet enn død og lidelser. Naturen forvalter seg utmerket godt på den måten den var skapt til å gjøre….UTEN menneskelig innblanding.

For historien har vist oss én ting. Hver gang vi har forsøkt å «forvalte» naturen, har vi kun gjort ting verre... det er vi som har laget UBALLANSE i naturen, så jeg skulle gjerne visst hva Mona tenker på når hun skriver at vi har skapt balanse.

Om Mona føler seg stigmatisert, bør hun vel kanskje begynne å se på internett og fb hvor 1000-vis av mennesker poserer med drepte dyr, gjerne med sin hund, våpen og i altfor mange tilfeller, med et lite barn plassert midt i blodbadet.

Men lever man midt i miljøet der dette er fasit på velvære og naturopplevelse, skjønner jeg at man har vansker med å se det med andre øyne.

At foreninger som NJFF har mistet medlemmer de siste 5-6 årene er lett å forstå, og dette er nok også årsaken til at de nå invaderer norske barnehager i håp om å kapre nye medlemmer.

«Hva er det som gjør deg til et bedre menneske enn oss?» spør Mona.

Vel, jeg kjenner ikke Mona, så jeg vet ikke om hun er et godt eller dårlig menneske. Men at det er en forskjell på respekten for liv, er det vel ingen tvil om.

For når jakt ikke lengre er gjenstand for matauk, men kun som rekreasjon, naturopplevelse, familieidyll, sport osv., vitner vel det om at eget velvære er viktigere enn et annet individs liv, eller hva?

Det er da det blir vanskelig å forsvare jakt på dyr, annet enn ren egotripp.

Les også

Den verste tiden for naturelskere er nå

I fjor leste vi i media om viltslakteri som nektet å ta imot elg fordi lagrene var fulle av kjøtt fra året før. Jegere av i dag baserer seg på å selge kjøtt for å betale utgiftene til jakta.

Sau hoper seg opp hos Nortura, og kjøtt fra bjørn i Sverige graves nå ned pga, svikt i omsetningen. Vi drukner i kjøtt, og mens kjøttindustrien gjør det den kan for å få oss til å spise mer, oppfordrer helsemyndighetene oss om å spise mindre. Fra 2015 til 2019 gikk salget på saukjøtt ned med 10 prosent.

Så om bønder kunne spist det de produserer selv, og jaktet mindre, ville det vel blitt balanse i både industrien og i naturen.

Det triste på toppen av det hele, er at jegere og beitenæring står sammen om å utrydde en viktig den av økosystemet i naturen vår. For at elgjegeren og sauebonden skal få drive på med sin hobby, forlanger de bjørn, ulv, jerv og gaupe utryddet.

Så retter Mona spørsmålet om hvem som er et bedre menneske.... virkelig?

En rapport fra det svenske forsikringsselskapet Agira, kan fortelle at i 2019, ble rundt 200 jakthunder drept eller skadet av villsvin, det er flere enn av ulv, og var en økning på hele 13 prosent fra året før.

Disse 200 er kun et resultat av jegerens uansvarlighet fordi de foretrekker å jakte med hunden løs i terrenget, der jegeren sitter å venter på at hunden skal få los.

Dette er vel neppe noe en «verner» noen gang ville gjort. I deres øyne, har ALLE dyr en egenverdi, uansett om det er kjæledyr, jakthund, sau, eller rovdyr. Hos en sauebonde eller jeger, er egenopplevelse av situasjonen, og/eller økonomien langt viktigere enn dyrs egenverdi.

Så til spørsmålet fra Mona B. Granmo der hun lurte på om Berit Helberg er et bedre menneske enn… en jeger?

Siden jeg har langt større glede av å være i naturen med kamera enn med våpen, anser jeg meg for å være et bedre menneske… for dyrene, enn det jegere som jakter, ikke for matauk, men pga gleden det gir ved å drepe.

Om spørsmålet var generelt, ville det være umulig å svare på, siden Mona ikke kjenner Berit, og jeg ikke kjenner Mona.

Men om spørsmålet var rettet mot Berit Helberg ifm. dyrevelferd… er nok en person som Berit absolutt et bedre menneske. Den som tviler på det, har nok distansert seg langt fra det å ha respekt for et liv.

Og da skjønner vi mer av hvorfor sauebønder og jegere er Disney-fiksert. De ønsker at naturen vår skal bestå av sau som næringsgrunnlag, og jakt for egenopplevelse. I en slik verden passer verken en verner eller rovdyr inn.

Kommentarer til denne saken