HØYLANDET/JØA: – Jeg hører flere si at «vi er i gang nå», og at alt vil ordne seg når pandemien slutter. Jeg tror ikke det er så enkelt, sier han som er leder for Namdal Skyttersamlag.

– Det er ikke over

Som mange andre idretter har også skyttersporten opplevd tilbakegang i deltakelsen i sommer, målt mot tall før pandemien. Det er spesielt blant de yngste og seniorene det av og til har vært tynt i rekkene.

Under samlagsstevnet på Høylandet sist helg var det derimot flere positive tall å spore. Det var flere unge skyttere på standplass enn før i sommer, mens 17 klasseskyttere ønsket å kjempe om samlagstittelen. Også det er et bra tall sett i forhold til stevnene tidligere i år.

Likevel advarer Gansmo mot å tro at det automatisk vil «bli som før» sånn over natta.

– Nei, den fella må vi ikke gå i. Jeg tror ikke det er over ennå. Og det er ikke opp til noen andre hvordan det skal gå videre. Det er opp til oss selv.

– Hva tenker du på?

– Det er vi som har ansvaret for å få aktiviteten opp igjen på et godt nivå. Det er vi som skytterledere rundt om i lagene som må lage tilbud som er godt nok til at skyttere i alle aldre vil være med igjen. Vi kan ikke sitte og vente på at skytterne skal komme. Da skjer det ingen ting. Vi må være der med tilbudet og jobbe med å få dem inn i skyttersporten, sier han.

En jobb å gjøre

Han får støtte fra Kari Sofie Fiskum, som er ungdomsleder i Det frivillige skyttervesen (DFS).

– Vi må innse at vi har en jobb å gjøre. Vi må vise at vi har et godt tilbud rundt om i lagene. Vi må gjøre oss attraktive overfor de som vi kanskje har mistet undervegs, sir Fiskum som har et brennende engasjement rundt skyttersporten. Både som medlem av Harran skytterlag, men også som leder av ungdomsutvalget i Norge.

Både Gansmo og Fiskum mener de samtidig må ha riktig fokus, og det skal ikke være et negativt fokus.

– Det er greit å være realister, men samtidig er det viktig at vi har fokus på det vi gjør og de som kommer, og ikke på frafallet. Da blir det lett mye negativt, sier Gansmo.

– Det er mye som er bra i namdalsk skyting, og vi har tross alt en del ungdommer som er med. Vi må passe på disse, og bidra til at tilbudet er så godt at de vil fortsette. Så må vi bruke «innendørstida» så godt at vi kanskje kan rekruttere noen nye. For vi har en jobb å gjøre, sier Kari Sofie Fiskum.

Ektemannen Audun mener svaret på idrettens – og også skyttersportens utfordring, alltid vil være å ha nok idrettsledere som har riktig engasjement.

– Det hjelper ikke hvor mange planer det legges fra sentralt hold om rekrutteringsarbeid. Alt handler om å ha ledere som brenner så for sporten at de hele tida er «på». Da kommer også skytterne, sier Audun Fiskum.