(Trønderdebatt)

Nå senker julefreden seg, og det er snart klart for et nytt år, på denne tiden av året så er det tid for ettertanke. Tenke på året som er gått og året som kommer. For meg så har det vært et interessant, lærerikt, slitsomt men også givende år. Jeg kan trygt si at jeg gleder meg til 2021, et år som jeg også tror vil inneholde mye spennende.

Noe av det som har gjort sterkest inntrykk på meg i år, har jeg opplevd de siste dagene. Jeg fikk gleden av å hjelpe til litt i årets matkasseutdeling på Rørvik.

Et kjempeflott tiltak, der flinke frivillige samler inn midler fra innbyggere og næringsliv, og lager kasser med litt mat og godsaker til de som trenger en ekstra håndstrekning nå i disse juletider.

Det er rørende å se hvilken velvilje det er iblant nærøysundere til å bidra!

Det jeg synes var synd, var å se at flere av de som fikk disse kassene syntes det var flaut. Flere tok til tårene og ga uttrykk for at de skammet seg over at de fikk den hjelpen, at de mente at de ikke fortjente det, at andre trengte det mer osv.

Det er trist at vi skal ha en slik kultur i Norge, at så mye av vår selvfølelse avhenger av hvor bra vi gjør det økonomisk. ALLE kan vi havne litt i uføret og trenge hjelp, jeg har selv vært i den situasjonen at jeg kunne kastet stolen min, og heller bare sittet på inkassoregningene i stedet. Jeg vet hvor hårfin balansen er mellom at alt går bra, til nå går det dårlig, men jeg vet også hvor fort det kan snu tilbake til at det går bedre igjen.

I min vennekrets har jeg folk fra hele det økonomiske spektret, fra de som trenger en ekstra håndstrekning til jul og opp til de med flere 100 millioner i formue. Jeg verdsetter alle mine venner akkurat like mye, uansett hvor mye penger de har. Ikke tror jeg at de som har mye penger er smartere, jobber hardere eller er bedre mennesker enn de som har lite penger heller.

Faktisk er en av de smarteste personene jeg kjenner, en som er i nedre ende av den økonomiske skalaen.

Nå i julen er det ikke bare økonomien som plager mange, ensomhet er også noe som dessverre alt for mange blir rammet av. Dette er også et tabu tema i Norge, men slik burde det ikke være. Hva er det med oss Nordmenn, og den forbasket sta holdningen om at vi på død og liv skal klare oss selv bestandig?

Ingen kan seile gjennom hele livet, uten hjelp fra andre en gang iblant.

Et av mine største ønsker for 2021, er at det skal bli mindre tabu å si at man ønsker hjelp, at folk skal være mer ærlige. Både med seg selv og med andre.

Folk flest ønsker å hjelpe, men da må de få en sjanse.

Nesten alle er enige om at den største glede, er å glede andre. Så la folk få den muligheten.

Ikke synes det er flaut om du får en økonomisk håndstrekning til jul, ikke synes det er flaut å spørre noen om de har plass til en til på julaften, eller å ringe noen og spørre om de har tid til en prat. Det å snuble en gang iblant, handler ikke om at man er mislykket eller noe slikt, det handler om at man er et menneske.

Jeg håper alle sammen får en så god jul som mulig og at alle sammen ikke bare er snille med hverandre, men også med seg selv.