VÅGSENGET: På den mellomste av de tre store Vikna-øyene ligger Vågsenget, hvor mye av øyrikets historie er blitt bevart. Her bodde Paul Woxeng, som samlet både på gamle ting og ting fra sin samtid. Etter hvert ble samlinga så stor at han åpnet et museum på gården.

– Han kjøpte et grisehus fra naboen, som han satte på haugen bak huset. Der hadde han samlinga sin. Og da det kom folk hit, tok han dem med dit og viste dem alle tingene. Han tok ikke et eneste øre for det, forteller Ingrid Woxeng Hunnestad, som i april fylte 98 år.

– Han var alltid så glad da det kom folk for å se på samlinga, og han hadde alltid noe nytt å vise fram. Jeg tror han ville syntes det var flott å se så mye folk på tunet, og at så mange får se samlinga, sier Ingrids søster Anne Sofie Woxeng Henriksen – som snart blir 87 år.

Woxengs samlinger

På 70-tallet kjøpte Kystmuseet Woxengs samlinger, og det er den man kan se i Berggården i Rørvik. Museet kjøpte også selve Vågsengtunet, og har i mer enn 40 år arrangert familiedag, eller Vågsengstevnet, her.

Det var tre jenter som vokste opp på Vågsenget, med museum bak huset, og alle tre flytta etter hvert til Trondheim og ble boende der. Hvert år har de reist tilbake til heimplassen og deltatt på Vågsengstevnet. Nå er det bare to av dem igjen, og når de drar til Woxenget bor de hos nevøen sin, Paul Woxeng, som er oppkalt etter samleren selv.

De spreke søstrene har tenkt til å fortsette å komme tilbake til Vågsenget så lenge de bare kan.

– Det er veldig koselig å være her, så vi kommer tilbake så lenge vi er oppegående, smiler Anne Sofie.

.

Spøkelser på loftet

På tunet var det fullt av folk, og det var aktiviteter for både store og små. Blant annet arrangerte historielaget en quiz med spørsmål om lokal historie, og barna fikk løpe rundt på tunet og delta på natursti. Mange gutter og jenter tok en tur på hesteryggen, og inne i huset fikk de lære å skrive med runer. Huset var åpent for alle som ville se.

– Jeg har vært med på quiz, ridd på hest og spist muffins, forteller Mathilde Emilie Aspli (9), før hun kommer på det aller artigste med dagen.

– Det var spøkelsesjakt på loftet med onkel! Vi fant ingen spøkelser, men han skremte meg skikkelig, sier hun og gliser til onkel Thomas Strand.

– Over all forventning

– Det har vært rundt 125 personer her i dag. Det er nok lenge siden det har vært så mye folk på Vågsenget, sier museumsleder Nina Grindvik Sæternes.

Hun er svært fornøyd med dagen, både med tanke på oppmøte og været.

– Det er over all forventning. Jeg tror det er en kombinasjon av at det er fint vær, og at folk er lei av å sitte heime. De vil ut og treffe andre folk. Og Vågsenget i godvær er jo bare helt nydelig.