Inkludering – uansett tykkelse på lommeboka

William Matteus Fonn, leder i Namsos KrFU

William Matteus Fonn, leder i Namsos KrFU

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.1 av 10 barn i Norge lever i hjem med vedvarende lav inntekt, og om lag 420 av dem bor i Namsos. Derfor blir stolt når partiet mitt tar store grep for å løfte lavinntektsfamiliene i hele landet, og gjør hverdagen til mange på min alder enda bedre. Jeg tror og håper at statsbudsjettet sørger for at enda flere barn føler seg inkludert, uansett tykkelsen på foreldrenes lommebok.

Altfor mange barn og rammes av utenforskap i Norge, også i Namsos. Å vokse opp i lavinntektsfamilier gir barn og unge færre muligheter enn sine jevnaldrende til å skape et godt liv for seg selv. Heldigvis legger regjeringen nå frem en strategi som skal fremme inkludering, deltakelse og styrke mulighetene til barn i lavinntektsfamilier.

Det bør ikke være sånn at levekårsutfordringer går i arv. For å forebygge at fattigdom overføres til neste generasjon, bør barn og ungdom i denne gruppen få delta på lik linje med andre barn – i barnehage, skole, fritidsaktiviteter, nabolag, lokalsamfunn og i arbeidsliv.

I statsbudsjettet som ble lagt fram nylig, er det solide KrF-avtrykk som vil bety spesielt mye for dem som allerede har minst. Når jeg ser det, blir jeg stolt av partiet mitt.

Samme dag som regjeringen la frem budsjettet, gikk forbrukerøkonom i Danske Bank ut og erklærte at lavinntektsfamiliene er blant årets budsjettvinnere, hun mente at disse familiene vil merke endringene i statsbudsjettet mest. Budsjettet er et krafttak mot barnefattigdom, mot utenforskap og for inkludering. Og det er kjempeviktig.

En families økonomi bør ikke stå i vegen for at barn skal bli en del av fellesskapet og oppleve mestring og inkludering. KrF har for andre gang kjempet inn en historisk økning i barnetrygden, nå på 3600 kroner i året per barn opp til barna fyller 6 år. Økonomien er ofte dårligere i barnas første leveår, mye fordi mange familier er i etableringsfasen. Derfor er det riktig å begynne med de yngste barna, og for barn over 6 år utvides nå ordningen med fritidskort. Fritidskortet har allerede kommer til Namsos, og gjør at mange inkludert meg selv valgte å begynne på fritidsaktiviteter dette året.

I tillegg blir SFO-ordningen billigere for lavinntektsfamilier. Pengene skal blant annet gå til å utvide ordningen med inntektsgradert foreldrebetaling til å gjelde flere trinn.

Det er dypt urettferdig at noen barn og unge har færre muligheter enn sine jevnaldrende til å skape et godt liv, bare fordi foreldrene tjener mindre enn andre, fordi de har en aleneforelder, har sykdom i familien eller fordi foreldrene er fra et annet land og ikke har fast arbeid. Dette handler om nærmere 111 000 barn i Norge som vi ikke har råd til å la være å satse på.

KrF og KrFUs kamp mot barnefattigdom er på ingen måte over, men jeg vet at statsbudsjettet vil være et stort steg i riktig retning. Og vi vil fortsette å kjempe for at alle skal oppleve inkludering, uansett tykkelse på lommeboka. For ingen barn skal føle seg utenfor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken