Gå til sidens hovedinnhold

Ja takk til høyere pensjon

Omtrent 1,5 millioner av oss står foran en av de største endringene innen pensjon siden innføringa av obligatorisk tjenestepensjon. Vi er nå midt oppe i pensjonsendringa og mange av oss holder på å få egen pensjonskonto.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

Dette gjør at våre pensjonskapitalbevis og eksisterende pensjonssparing fra arbeidsgiver blir slått sammen til en avtale, med mindre man er av dem som har tatt et aktivt valg om å reservere seg for dette. Dette er godt nytt for oss alle siden dette fører til lavere gebyrer på pensjonskapitalen vår. Dette vil bidra til at vi får høyere pensjoner når vi skal nyte pensjonisttilværelsen.

Lønna vi har i dag har de fleste av oss full kontroll på, vi kan si med stor grad av sikkerhet hva vi tjener i timen, eller i løpet av en måned eller et år. Når spørsmålet om hva man kommer til å ha som inntekt når man blir pensjonist kommer, svarer over halvparten av oss at vi ikke vet. Hvorfor er det slik at vi ikke bruker tid på å finne ut hva vi skal leve av de siste 15–20 årene av vårt liv?

Vi vet at 4 av 10 sier at man er bekymret for at pensjonen er for lav til å ha en god økonomi når man blir pensjonist, og kvinnene er oftere mer bekymret enn menn. Dette kan ha sammenheng med at kvinner har gjennomsnittlig lavere inntekt i jobb og kanskje noe kortere tid til opptjening på grunn av barn og permisjoner.

De beste pensjonsavtalene i dag har de som jobber i det offentlige. De kan forvente å få en pensjon opp mot 66 % av sin lønn når de går av med pensjon. Undersøkelser viser at vi som jobber i privat sektor sier vi forventer en pensjon som er omtrent lik offentlig pensjon når vi går av med pensjon. Nesten 1 av 6 av dem som jobber i privat sektor antar at de vil ha en pensjon som vil tilsvare 70 % eller mer av lønna ved pensjonsalder. Dette er langt unna virkeligheten når vi vet at de aller fleste vil ende opp med en pensjon på mellom 50 % og 60 % av lønna ved pensjonstidspunkt. Se for deg en halvering av lønna hver måned, kan du leve på det framover uten å måtte gjøre store endringer i forbruket? Mest sannsynlig ikke, for 2 av 3 av oss mener vi minst må ha 60 % av lønna for å ha det godt økonomisk som pensjonister.

Dette betyr at vi må gjøre noen aktive valg. Jeg har tre forslag til hva man enkelt kan gjøre.

  • Betal ned gjeld. Dette er den sikreste, og den mest naturlige måten å spare til pensjonisttilværelsen. Men dette øker ikke pensjonen, det reduserer kostnadene.
  • Endre spareprofilen på pensjonskontoen din. Dette er den enkleste måten å øke pensjonen på, det tar kort tid, og med å endre fra for eksempel 50 % rente og 50 % aksjer til 100 % aksjer kan du øke pensjonen din med 7.000,- per måned. Likevel er det slik at mange av oss ikke har tatt et aktivt valg i forhold til pensjonssparinga vår. Så mange som 60 % av oss har ikke endret pensjonsavtalen som arbeidsgiver har etablert for oss.
  • Sett i gang egen sparing. Sparer du 1.000,- per måned i et bredt sammensatt fond, kan du øke pensjonen din med ytterligere 7.000,- per måned.

(Begge eksempler i tipsene antar at man har 30 år igjen i arbeidslivet før man pensjonerer seg).

Mitt beste tips er å benytte kunnskapen som er hos din bankrådgiver. De kan gi deg mange gode tips til hvordan du kan øke din pensjon, som er tilpasset akkurat din økonomi.

Lykke til!

Kommentarer til denne saken