Antagelig ikke veldig «on point» dette da, men jeg synes det er trist at vi ikke skal vare på siste flik av Namsos historie vi har igjen. Det gjør de jo til og med på Steinkjer! Og det gjør det jo om mulig enda verre. Men ikke her altså. Vi har ikke penger. Kommunen har aldri penger til noe som helst virker det som, så den er jo grei. Skjønner. At administrasjonen har lyst på nye kontorer har jeg full forståelse for, det kommer jo også stadig nye titler inn i kommune ledelsen, og de må jo ha kontor.

Tenker at akkurat det kan løses på flere måter. Kommunen har tomter som kunne være aktuelle, og Forsikringsgården er vel kjøpt (Det er stygt det!). Det må iallfall tenkes litt mer helhetlig enn dette (min mening). Å trumfe gjennom riving før en Sentrumsplan foreligger basert på en «kjøpt og bestilt» teknisk rapport er ikke bra rett og slett.

Bygget som skal settes opp istedet er jo også fantastisk mye mindre, er det fremtidsrettet? Myyye billigere blir det iallfall, og kuleramma til Kommunedirektøren er den eneste riktige leser jeg i avisen. Men hvordan skal nå byen se ut i fremtiden, og hva skal den være? («Ikke nå med Rock hvertfall!» sist hørt på kaffebord i Namsos) Det bygges leiligheter overalt, supert det, men fint lite annet skjer i byen utover at Biltema fikk en stor butikk nå da. Mange ser ut til sette pris på det. Prøvde burgeren jeg også, ikke veldig imponert.

Jeg vokste opp i en sosial by, kafeér overalt, fulle av folk. Det var en fin tid. Slik er det ikke lenger, og det er sammensatt, selvfølgelig. Men kommunen har et ansvar her også, sette rammen og ikke minst HA EN PLAN! Hvertfall på noe. Jeg har personlig fersk erfaring på hva man blir møtt med hvis man har initiativ til å starte noe her i Namsos (ikke bygge leiligheter altså, mye lettere det, også blir det så raske penger av det som jeg kan bade i etterpå, men sånt interesserer meg ikke), og så innbilsk er jeg ikke, at jeg tror at JEG ble behandlet noe bedre enn noen annen.

Nei, jeg tror jeg ble behandlet akkurat like dårlig som hvem som helst, takk og -lov. Du må f eks bruke 100- tusener av kroner på konsulenttjenester bare for å få omregulert et lokale fra en type virksomhet til en annen.

Eller kommer det an på hvem som spør?

Da er det bare resten igjen etterpå da selvfølgelig. Det er et problem. Typisk småby sier du kanskje, men jeg reiser såpass mye rundt og ser at man får til bra ting på de mest utrolige steder. Vilje, positivitet, unne andre noe, dra sammen samme vei, det store bildet. Litt mye fremmedord her nå altså, beklager.

Mange er opptatt av vi må trygge sykehuset, og derunder er også Universitet viktig å trygge. Enig. Men ting henger gjerne sammen. Folk som jobber på sykehuset ønsker nok gjerne å bo i en velfungerende by, med ok tilbud til både barn og voksne. Jeg undres om studenter som kommer inn på Nord i Namsos jubler, eller om det første de gjør er å Google hvor kjapt det går an å komme seg hjem på fredagene. Og gjør de det så finner de seg jo ikke en namsosing, og blir boende, og tar seg jobb på sykehuset!

Namsos’ viktigste arbeidsplass er forøvrig ikke sykehuset, det er Tino’s! Hvis det ikke hadde vært for Tinos’s,så hadde jeg flyttet for lenge siden, og jeg mener det. Så for å trygge det stedet så er jeg der så ofte jeg bare kan!

Artig hainn Viken no, tenker du kanskje, tenk litt heller på hva jeg mener med å skrive det. Samfunnshuset; på den ene siden er jeg litt glad for at kommunen har neglisjert vedlikeholdet i sin helhet, for det er en reise i tid. Festsalen er fantastisk, og egentlig i ganske god form vil jeg si. Så du trenger ikke å reise på weekend tur til Praha for å titte på historie, man kunne dratt ned på Sammfunnshuset og tatt en kopp kaffe, hadde det bare vært mulig.

Den før nevnte initiativtaker har også vært på kommunen så langt tilbake at det het rådmann, for å høre om muligheten for å gjøre noe i huset. Tenk dere; Restauranter på hele frontrekka, uteservering i tilknytning til festplassen, konserter, standup, performance, dans, lyrikk, bokbad, festmiddager og show i festsalen ja you name it! som det heter. Men nei, politikerne må bestemme seg først, og de har jo bestemt seg for lenge siden. Hvertfall de av de som egentlig bestemmer.

Jeg drømmer meg muligens bort, men muligheter det finnes det. Det har ikke vært stor vilje til å leie ut f eks salen på mange år, styrt avvikling over lang tid kan man kalle det. Personlig erfaring det også. Er sikker derfor den er så velholdt da. På den andre siden er det dumt at kommunen ikke vedlikeholder noe som helst, fordi da kan de heller ikke gå på andre gårdeiere i sentrum som heller spikrer igjen vinduer istedet for å bytte de. Men det er billigere da, og det er det som teller, uansett kan det se ut som.

Så river vi Kulturhuset i samme slengen! «Bynnje å bli gammelt det å sjø»- Vi har jo Rock City sies det. Jeg orker ikke diskutere RC, bygget står der og jeg velger å tenke at der er et stort potensial der også som kan gagne både kommune og innbyggere både i kroner å øre (pluss i margen) med mer til. Hvis man vil.

Men RC erstatter ikke på noen måte hverken samfunnshuset eller Kulturhuset, desverre, heldigvis. Her kunne jeg forklart lenger enn langt, men jeg sier som Kommunedirektøren; dere får ta mitt ord på det. Samfunnshuset er enten du synes det er stygt eller fint hjertet av byen vår, og jeg synes det er vår plikt å ta vare på det, og fylle det med innhold. Smak litt på navnet på huset igjen er du snill.

Innlegget ble først publisert av Daniel Kristiansen Viken på hans Facebook-side. NA har fått tillatelse til å publisere det.