– Jobbmessig ble det helt stille. Helt dødt. Ingen oppdrag

Fyret i rødt:

Fyret i rødt: Foto:

Her er Fyret på Jøa lyssatt med rødt lys – for å markere kampen for å beholde kompensasjonsordninga for kulturaktører.

DEL

JØA: Kulturnæringa er under sterkt press som følge av koronapandemien. Derfor ble kampanjen Red Alert markert en rekke steder i Norge onsdag.

Markeringa kommer som en følge av at regjeringa kutter kompensasjonsordningen for blant annet frilansere, teknikere og utøvende kunstnere fra 1. november.

Hardt rammet

Den norske Red Alert-kampanjen er inspirert av aksjoner som like hardt rammede bransjekolleger i utlandet har stått bak, som i Storbritannia i august. Der tente man røde lyskastere mot 300 scener og steder i rødt, blant dem det britiske nasjonalteatret. Samtidig demonstrerte også scenearbeidere i gatene.

Det meldes videre at markeringene er en del av den internasjonale #wemakeevents- og #redalert-bevegelsen, som har spredd seg fra USA og til store deler av verden.

Som en del av markeringa ble en rekke bygg bli lyssatt med rødt lys, som Fyret på Jøa, paviljongen på Klompen og Kulturhuset i Namsos.

Storstilt markering for fortsatt støtte til kulturnæringa: – Det er grenser for hvor lenge man kan holde ut

– Vi er en gjeng på fire-fem stykker som jobber med arrangement her på Jøa som bestemte oss for å lyssette Fyret, som er kulturbygget på Jøa, sier Arnstein Fossvik. 40-åringen fra Overhalla er bosatt på Jøa, men jobber til daglig for Trondheim Lyd, som er et av Norges ledende firma innen lyd, lys og sceneteknikk.

– Veldig engasjert

– Jeg er veldig engasjert i denne saken fordi jeg jobber i Trondheim Lyd. Jeg driver prosjektledelse fra Jøa, forteller Fossvik.

– Hvordan har du opplevd koronakrisen som kulturaktør?

– Jobbmessig ble det plutselig helt stille i mars-april. Helt dødt. Ingen oppdrag. Jeg skjønte at det ikke ble en festivalsommer, sier han. Koronaviruset satte en hel bransje ut av spill.

– Det er ganske utrolig hva et lite virus kan gjøre med verden, spesielt vi som lever av at folk samles, sier han.

40-åringen frykter at det tar tid før kulturaktørene får oppleve ei normal tid.

– Jeg tror at det tar lenger tid før vi kommer til normalen igjen, sier han.

Som følge av kansellerte oppdrag ble sommerferien ekstra lang for Fossvik.

– Jeg kjenner på at jeg savner konsertene, sier han.

– Hvor viktig er ei sånn markering som Red Alert?

– Det er utrolig viktig. Siden det er en global sak, er det kjempeviktig å få politikerne til å skjønne at dette er en bransje som sliter, mener han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken