(Nordlys): 15. juni 2017 ble det tillatt med personlig bilskilt i Norge. Interessen ble umiddelbart stor, og i løpet av noen måneder hadde over 16.000 nordmenn søkt om å få sette sitt personlige preg på bilen.

Folk pekte

Fire år senere er det over 100 tromsøværinger som ruller rundt i gatene med mer eller mindre gjennomtenkte navn, ord eller budskap på kjøretøyet. Johnny Nilsen (73) er en av dem, men det visste han ikke selv, da han kom hjem fra Thailand etter å ha feiret 70-årsdagen.

– Jeg kom hjem, og skulle kjøre meg en tur, da jeg oppdager at folk ser på bilen og peker. Jeg skjønte ingenting, for jeg hadde helt ordinære BP-skilt på bilen sist jeg så den. Så jeg måtte gå ut for å se selv, forteller han.

Da forsto han fort hvorfor han fikk så mye oppmerksomhet. Registreringsnummeret var byttet ut med GITARN, og da skjønte han fort hvem som sto bak.

– Min søster, svigerbror, sønnene mine og et onkelbarn. Bilen er registrert på min søster, for jeg bruker den jo kun når jeg er hjemme. Den har bestandig sett likedan ut, så jeg reagerte ikke før andre begynte å gjøre det, forteller han.

Kan ikke et grep

Når han ruller gjennom gatene i Tromsø, kan man lures til å tro at det er en gammel rocker som er ute og kjører. Men det kunne ikke vært lenger unna sannheten, ifølge sjåføren.

– Nei, jeg er overhodet ikke musikalsk begavet, og spiller ingen instrument. Jeg har sett en gitar, men det er vel det. Jeg kan ikke så mye som et grep.

Hvor kommer navnet fra da?

– Det er et kallenavn som jeg fikk ut av intet da jeg var 12–13 år gammel. Jeg husker faktisk ikke hvordan det ble sånn, men har nå blitt hengende igjen, det navnet.

Etter 60 år lever han greit med navnet. Bilskiltet har han også vent seg til.

– Det er nå mest bare artig.

Personlige skilt koster 9000 kroner. Da beholder man rettigheten til skiltet i ti år, og ingen kan ha skilt med samme kombinasjon. Man beholder også de gamle skiltene, og Statens vegvesen anbefaler å bytte dersom man skal kjøre ut av landet.

På siste verset

Det er ikke så aktuelt for Johnny Nilsen. Han har nemlig tenkt seg tilbake til Thailand, og dit blir det litt for langt å kjøre.

– Jeg kom hjem i 2019 fordi legene i Thailand trodde jeg hadde fått kreft. Det hadde jeg ikke, men jeg fikk slag mens jeg var hjemme, så jeg ble igjen her. Og da korona kom, ble det vanskelig å reise tilbake. Nå er jeg fullvaksinert, men Thailand er blodrødt, så det går nok enda en stund før jeg kommer meg av gårde, sier han.

Inntil videre kjører han fortsatt rundt i GITARN, som han mistenker spiller på siste verset.

– Og når den går inn, gjør nok skiltet det samme, sier Nilsen.

Personlige bilskilt fakta:

Du kan søke om personlig skilt til bruk på alle typer kjøretøy. Skiltet må ha minst 2 bokstaver eller tall, ekskludert mellomrom, men maks 6 eller 7 tegn, inkludert mellomrom. Størrelsen på skiltet avgjør hvor mange bokstaver eller tall det kan ha.

  • Personbiler og bobiler kan ha inntil 7 bokstaver og tall.
  • Campingvogner, mopeder, motorsykler, traktorer, tilhengere, US-skilt, stort/høyt og små skilt til bil kan inntil 6 bokstaver og tall.

For å søke må du være over 18 år og eie et kjøretøy. Kjøretøyet kan ikke ha en medeier. Du kan også søke om personlig skilt på vegne av en bedrift du representerer.

For å få personlig skilt må du

  • Sjekke om bokstav- og tegnkombinasjonen du ønsker er ledig
  • Søke om å få bruke det.
  • Vente på svar om bokstav- og tegnkombinasjonen kan brukes.
  • Betale 9 000 kroner.
  • Bestille skiltet på Din side.
  • Knytte skiltet til kjøretøyet.