LIERNE: – Dette var en helt sjuk opplevelse. Det var bare så artig «ut på der», strålte hun etter at hun sammen med resten av Lierne-laget hadde satt en av seriefavorittene Sandnes på plass med 3-1 i serieåpninga.

1. divisjon volleyball

Lierne - Sandnes 3-1

(25-18, 20-25, 25-20, 29-27)

Lierne: Synnøve Gjertsås, Nora B. Valfridsson, Maja Gåsbakk, Kine Gjertsås, Jonna Dunfjeld-Mølnvik, Maren Moe, Anita L. Lundgren, Idrun Marie H. Gåsmo, Silje Holand.

Dommere: Asle Halleraker, Martin E. Aemsangthum.

– Grattis som banens beste, sier dommer Asle Halleaker og klapper henne på skuldra mens han passerer henne etter kampslutt.

Og den 18 år gamle snåsajenta fortjente all mulig ros og skulderklapp for det hun presterte. For midtspilleren viste virkelig bra spill. Hun blokket ned motspillerne, og hun avsluttet selv flere ganger med poeng som resultat.

- Jeg synes det var veldig artig, og selv er jeg veldig godt fornøyd med angrepsspillet. Det synes jeg fungerte veldig godt, sa hun.

Ikke nervøs

At 18-åringen er en god volleyballspiller vet alle som har fulgt litt med på nordtrøndersk volleyball de siste sesongene. Hun ble norsk mester sammen med Grong vgs skole i skolemesterskapet sist vinter. Men en ting er å spille godt i aldersbestemte klasser; noe annet er det å gå inn og debutere i 1. divisjon.

– Jeg var egentlig ikke nervøs, for det er så trygge rammer her. Det er et trygt og godt miljø å være en del av, sier hun og skryter av samholdet som på kort tid er skapt i det nye samlingslaget.

For nå er det ikke bare Lierne. Det er også Snåsa og Grong. Lørdag kunne trener John Arne Vestnor mønstre et mannskap der Maren Moe fra Grong og Jonna og Idrun Marie Heistad Gåsmo fra Snåsa i aller høyeste grad bidro til det som ble en meget fin seier i serieåpninga.

Tribunen var langt fra full, men de som var der lagde en god stemning, i kombinasjon med det tekniske arrangementet, der en meget god speaker (Patrik Lundgren) og høy musikk er en viktig del.

I sum ble det mye lyd, som kan sette mange ut av spill. Dog ikke debutanten Dunfjeld-Mølnvik.

– Det er bare moro og skaper stemning. Det var bare artig å være med på, men det ble jo spennende da, sier hun.

Mente alvor

Og at det var spennende var slett ingen overdrivelse. For kampen levde helt til Sandnes sendte siste ball utenfor linja da Lierne hadde matchball, nærmere to timer etter at kampen hadde startet.

Det har vært stilt store forventninger til årets Lierne-lag. Samtidig er det ingen som vet hvordan nivået er, da koronaen har stoppet alle turneringer før sesongen som kunne gitt en pekepinn.

Men kaptein Kine Gjertsås & co trengte bare det første settet for å vise at de mener alvor. Det er alltid vanskelig å sammenligne, men vi må trolig tilbake til åpningskampen i eliteserien (mot Førde) for nøyaktig to år tilbake, for å vise maken til spill som Lierne viste i det første settet.

Gode ballvekslinger, stødige mottak, god i blokk og tidvis susende avslutninger var beholdninga. Og ikke minst et meget godt strukturert Lierne-lag. I sum ga det settseier 25-18. Og la det være sagt; det var slett ikke noe dårlig Sandnes-lag som var motstander. Samme lag var bare et hårstrå fra opprykk til eliteserien i fjor, og har ambisjoner i år.

Gjestene fra Rogaland kom tilbake i det neste settet, og vant dette 25-20. Egentlig et helt unødvendig tap, da Lierne hadde føringa helt til 19-17, før det glapp.

Tredje sett endte med 25-20 til Lierne, til tross for mange servefeil.

– Vi gir bort for mange poeng på det. Dette må vi jobbe med, sier trener John Arne Vestnor.

– Hvordan?

– Det er bare å øve. Gjentakelser og gjentakelser må til. Vi må luke vekk disse unødvendige poengtapene, sier han.

Volleyball på sitt beste

I volleyball er man sikret minst ett poeng når man har vunnet to sett, og lenge så det ut som om Lierne var tilfreds i det fjerde settet.

For Sandnes dominerte, og stoppet lenge det som hadde vært Liernes offensiv. De ledet flere ganger med fem poeng, men på 15-11 til gjestene våknet Lierne.

Anført av nevnte Jonna, som i kampen framsto som sikkerheten selv både i blokkarbeid sammen med veteranen Anita Lundgren og som avslutter, spiste Lierne seg inn i kampen. De tok sju poeng på rappen, uten at Sandnes kunne svare, og plutselig var det Lierne som hadde 18-15-ledelse.

Slutten av dette settet ble volleyball på sitt beste når det gjelder dramatikk og spenning. Liernes ledelse ble hentet inn, og Sandnes gikk opp til 23-22-ledelse. Lierne avverget, og to baller senere var det de som hadde matchball. Denne glapp, og i stedet var det gjestene som fikk tre settballer på rad.

Her viste Lierne selvtillit. Og nå var det fire tidligere eliteseriespillere som virkelig viste seg fram. Silje Holand og Synnøve Gjertsås i mottak, Kine Gjertsås som opplegger og ikke minst Nora Valfridsson. Hun smashet inn to susende avslutninger og sto fram med serveess og med en siste serve som Sandnes ikke fikk til et godt opplegg av, og dermed sett, match og og tre poeng til heimelaget!

Lettet trener

Ikke rart trener Vestnor var lettet.

– Det var godt å avgjøre dette. Det smaker godt med full pott i første kamp, sier han.

– Hva er du mest fornøyd med?

– Vi vinner en kamp mot et godt lag. Det er to gode lag som spiller utpå her. Når mottakene sitter får vi også brukt Kine (Gjertsås, opplegger) som vi skal. Hun er virkelig god i perioder.

Han lar seg også imponere av Jonna.

– Hun har gitt oss en ny dimensjon. Du ser at det er kvalitet over det hun gjør, sier Vestnor.

På minussiden er nevnte server nevnt.

– Dette må vi bare øve på. Helt klart, sier treneren.

Lierne er en av favorittene

Innledningsvis skriver vi om Sandnes som manges favoritt i 1. divisjon. Sandnes-trener Dan Inge Dale mener Lierne har samme mulighet i det som kan virke som en veldig åpen avdeling.

– Vi er ikke overrasket over at vi møter et så godt lag. Når vi har snakket med spillere og lag «rundt omkring", nevnes Lierne som et av de beste. Slik de framstår her er de periodevis veldig gode. De har nøkkelspillere i alle ledd, og de framstår veldig godt organisert. Og så viser de en ekstrem vinnervilje. Jo, dette er et godt lag, sa Dale.

Etter serieåpninga er det derimot to andre lag som kanskje er de største favorittene. NTNUI banket nemlig Sandnes 3-0 søndag etter klare settsifre. Oda Skarland Fiskum og hennes OSI vant også 3-0 med sikre settsifre mot BSI lørdag.