Gå til sidens hovedinnhold

Klar tale fra Per: Apper, nok no.

Her om dagen var jeg til legesenter og fikk tatt blodprøve. Før dette hadde jeg fått SMS fra «KlinikkSMS» med en påminnelse om timen som ble satt opp ved forrige fysiske oppmøte ved legesenteret.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter å ha tatt blodprøven forlot jeg legesenteret og ventet på svaret. «Svaret» kom på tekstmelding, MEN med beskjed om at jeg hadde fått en beskjed som jeg kunne se på my.pasientsky.no. Jeg kunne også se beskjeden i PasientSky-appen: psapp.no. Dette stusset jeg over da jeg tidligere ikke har kommunisert med legesenteret via disse appene/plattformene.

Plattformene jeg har benyttet for å kommunisere med helsetjenesten som jeg er bruker av, er:

  • Klinikk SMS
  • Helse Norge
  • Pasient Post
  • Helse Respons
  • PasientSky

Dette er etter det jeg forstår plattformer/apper for utveksling av informasjon om min helsetilstand, og ikke minst mine personlige fødsels og personnummer.

Med andre ord: Opplysninger om meg og min helse, i tillegg til mitt fødselsnummer og person nummer, flyr rundt omkring på fem tilfeldige apper og plattformer. Jeg vet ikke forskjell på apper og plattformer.

Er det nødvendig at jeg som bruker av helsetjenestene i kommunen må laste ned alle disse plattformene/appene? Hvor sikre er de?

Hele fem forskjellige plattformer. Hva med opplæring av den eldre generasjonen. Det forlanges at vi må kunne dette dersom vi fortsatt skal benytte verktøyet som sies å være nødvendig for å opprettholde et godt og effektivt helsevesen. Kommunen er arbeidsgiver for fastlegen og da må vel også kommunen ha et ansvar for bruk av og krav til «Appene» og ikke minst krav til opplæring.

Jeg ringte opp legesenteret og fikk vite at de ikke kunne sende prøvesvar på vanlig SMS. De kunne heller ikke sende prøvesvar via Mail. Jeg foreslo at de kunne sende prøvesvarene via vanlig brev. Med andre ord, tilbake til start.

Til trøst må vel nevnes at problemet blir borte når vi, de eldre, svever på vår egenSKY.

Kommentarer til denne saken