NAMSOS: – Det er jeg jo stolt av, og spesielt at jeg representerer en lokalavis. Det er ikke mange lokalaviser som har tegnere, så det stas at vi kan nå opp, sier Knut Høihjelle om nominasjonen.

Høihjelles tegning er det eneste bidraget fra en lokalavis. Totalt var det 90 innsendte bidrag, og juryen har plukket ut til sammen 12 tegninger fra ni tegnere som er med i finalen for Årets avistegning. Utdelinga foregår 3. mai, under Pressefrihetens dag.

1.500 tegninger på 33 år

Knut Høihjelle har vært avistegner i NA siden 1988, og omtrent hver uke – med unntak av fire uker hver sommerferie – har han levert sine karakteristiske tegninger med et skråblikk på aktuelle hendelser. Totalt har det blitt rundt 1.500 tegninger.

– Her i NA har jeg frihet til å tegne det jeg vil. Noen ganger er det lokale ting, mens noen uker nasjonale og globale ting jeg tegner. Jeg prøver å tegne ting folk i vårt område er opptatt av.

Tegninga han nå er nominert for ble tegnet en drøy måned etter at Norge stengte ned i fjor, og tegner et tydelig bilde på hvordan mange hadde det da man ikke fikk treffe sine nærmeste.

– Jeg grep fatt i en enkel, men veldig gjenkjennelig ide. Jeg hadde ikke blitt bestefar ennå da, men har blitt det nå i etterkant. Men jeg følte meg litt på heimebane, for jeg bor langt unna barna mine. Jeg tror nok det er mange som kjenner seg igjen i tegninga, og det er nok de gruppene som også har hatt det vanskeligst – barn og eldre.

Men tegneren selv hadde ikke helt trua da han sendte inn tegninga til konkurransen.

– Jeg hadde ikke noe god følelse da jeg sendte den inn. De andre er så flinke, og jeg har veldig respekt for det de gjør. Men det er moro å nå opp med en «rufsetegning» også, forteller Høihjelle, før han utdyper:

– Den bar litt preg av at jeg fikk det litt travelt klokka 14.00 torsdag, som er deadline. Men ideen er god, og det er sikkert det juryen har festa seg ved.

Tror ikke på seier

Blant årets priskandidater er det korona og presidentvalget i USA som er gjennomgangstema. Når Høihjelle skal finne tema til sine streker, bruker han i stor grad seg selv.

– Jeg prøver å gå i meg selv for å finne ut hva det er jeg reagerer på når jeg leser eller ser ting. Gjerne det første jeg tenker når jeg hører noe, en slags refleks. Du får en eller annen plutselig reaksjon, og jeg leter etter de aller første ryggmargsreaksjonene – hva er det som egentlig er saken? Og så er det fint om man kan gå et skritt videre og se på hva blir følgene av dette her, hva blir det neste.

– Hvilke reaksjoner har du fått på tegningene dine i årenes løp?

– Jeg får både negative og positive, men mest positive. Det har jo skjedd at noen tegninger har vært over streken. Så noen har blitt forbanna, men det er bare fint med reaksjoner.

Høihjelle har vært nominert til prisen for Årets avistegning tre ganger tidligere, uten å nå helt til topps. Han tror heller ikke at vinnersjansen er stor i år.

– Nei, den tror jeg ikke er stor, når jeg ser hva de andre leverer, smiler Høihjelle.

Prisen deles for øvrig ut annethvert år av Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Tegninger fra perioden 2019 og 2020 har kunnet delta i årets konkurranse.